USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90
Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

Україна мала шанс знищити десятки російських Су-34, проте США не дозволили використати ATACMS, – ЗМІ

Журналісти стверджують, що якщо Сполучені Штати змінять своє рішення, то може вже бути пізно
Су-34

Су-34. Ілюстративне фото

Джерело: Вікіпедія

Україна на початку літа мала можливість вдарити по російській авіабазі Мальшево, де окупанти тримають десятки літаків Су-34, та знищити авіапарк ворога. Однак цей шанс був втрачений, оскільки Сполучені Штати Америки не дозволили використати для удару ATACMS і якщо США змінять своє рішення, то може вже бути пізно, повідомляє Forbes.

Видання пише, що українські чиновники впродовж кількох місяців просили своїх іноземних союзників дозволити бити далекобійними ракетами по російських аеродромах, розташованих відносно близько до українського кордону. Оскільки це дало б змогу знищити військові літаки росіян, які там стояли просто неба. Проте союзники тривалий час заперечували і посилалися на ризик ескалації.

Через це українські війська посилили свої атаки на найбільш вразливі російські аеродроми, використовуючи зброю українського виробництва.

Наприклад, 3 серпня українські безпілотники поцілили авіабазу Морозовськ у Ростовській області, розташовану за 265 кілометрів від лінії фронту. Тоді в результаті атаки було знищено винищувач-бомбардувальник Су-34 ВПС РФ, пошкоджено ще два Су-34 і спалено склад боєприпасів.

Разом з тим журналісти додають, що на початку літа 47-й гвардійський бомбардувальний авіаційний полк ВПС РФ розмістив десятки літаків Су-34, які скидають КАБи на територію України, на відкритій стоянці на воронезькій авіабазі Мальшево на півдні країни. А це, до речі, близько 160 км від кордону з Україною.

"Воронезьке Малишево – доволі захищена база, тому українці просили дозволити обстріляти цю базу своїми найкращими ракетами армійського тактичного ракетного комплексу американського виробництва – ATACMS практично неможливо перехопити. Але адміністрація президента США Джо Байдена сказала "ні", – зазначає видання.

Forbes додає, що в Білому домі акцентували: ці ракети Україна може застосовувати винятково на тимчасово окупованих територіях. І дискусії щодо ATACMS не пройшли повз росіян, тому вони вирішили вивести Су-34 з воронезького Мальшево та інших прикордонних аеродромів.

Нині чимало Су-34 стоять на базах за сотні миль від кордону, так що тепер літаки невразливі як для українських безпілотників, так і для ATACMS.

"І якщо Білий дім все-таки колись дасть дозвіл на використання ATACMS для ударів по російських аеродромах, то може бути вже надто пізно", – зауважили журналісти.

Новини за темою: Після заборони США бити по РФ їхньою зброєю, ЄС оголосив про розробку власної ракети

Додамо, в середині липня Пентагон пояснював заборону Америки завдавати ударів по території РФ далекобійною зброєю.

Мовляв, не хочуть бачити ескалацію, яка може перетворити цей конфлікт на ширший, який вийде за межі України. Це те, заявляв речник Пентагону Пет Райдер, "на що нам усім потрібно зважати і ставитися до цього дуже серйозно".

Читайте також:
ЗСУ могли уразити на аеродромі ЗСУ могли уразити на аеродромі "Борисоглєбськ" рідкісні авіаційні боєприпаси
За рік боїв під Вугледаром Росія втратила більше елітних воїнів, ніж за 10 років у Чечні За рік боїв під Вугледаром Росія втратила більше елітних воїнів, ніж за 10 років у Чечні
Підрив А-50: Суд в Білорусі засудив до 25 років в'язниці українця Підрив А-50: Суд в Білорусі засудив до 25 років в'язниці українця
Фейкова інвалідність для військовозобов'язаних в Харкові коштувала 29 тис. доларів: Першій підозрюваній обрали запобіжний захід Фейкова інвалідність для військовозобов'язаних в Харкові коштувала 29 тис. доларів: Першій підозрюваній обрали запобіжний захід