USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

У Києві оголосили вирок у справі про вбивство Катерини Гандзюк: Чим закінчилась справа довжиною у п'ять років

Мангера визнали винним у замовленні нападу, а Левіна – в організації. Вони отримали по 10 років в'язниці
Катерина Гандзюк
Катерина Гандзюк – громадська діячка, колишня радниця міського голови Херсона
Джерело: відкриті джерела

Дніпровський райсуд Києва 26 червня оголосив вирок у справі про вбивство херсонської активістки Катерини Гандзюк. Владислава Мангера визнали винним у замовленні нападу, а Олексія Левіна – в організації. Їм присудили по 10 років позбавлення волі, повідомляє пресслужба Офісу генерального прокурора

Також засуджені мають виплатити родині Гандзюк компенсацію моральної шкоди у розмірі по 5 млн гривень кожний.

Суд над Владиславом Мангером та Олексієм Левіним тривав понад три роки

Хто така Катерина Гандзюк 

Катерина Гандзюк – громадська діячка, колишня радниця міського голови Херсона, виконувала обов'язки керівниці справами виконавчого комітету Херсонської міськради. На момент вбивства їй було 34 роки.

Хронологія злочину

Прокурори у суді довели, що на початку липня 2018 року на той час голова Херсонської облради Владислав Мангер на ґрунті особистої неприязні вирішив організувати напад на громадську активістку Катерину Гандзюк. До безпосередньої організації злочину він залучив помічника депутата Херсонської облради.

Той своєю чергою зустрівся з майбутнім координатором нападу Сергієм Торбіним та запропонував за грошову винагороду залучити виконавців та пособників скоєння злочину.

31 липня 2018 року близько 8:45 виконавець облив Катерину Гандзюк сірчаною кислотою поблизу під’їзду її будинку.

На початку серпня 2018 року помічник депутата Херсонської облради, діючи з відома та за дорученням голови облради, під час особистої зустрічі сплатив Торбіну обіцяні для співучасників 4500 доларів, ще 500 доларів надали раніше як завдаток.

4 листопада 2018 року Катерина померла. 40 відсотків її тіла було уражено хімічними опіками.

У червні 2019 року суд визнав винними та призначив покарання членам групи нападників: Торбіну – 6,5, Грабчуку – 6, Васяновичу та Вишневському – по 4, Горбунову – 3 роки позбавлення волі.

Отже. 

Підозрюваними співорганізаторами злочину є експомічник нардепа Паламарчука Ігор Павловський та радник голови Херсонської облради Олексій Левін, а замовником – голова Херсонської облради Владислав Мангер. Перед нападом Левіна і Мангера Гандзюк звинуватила у причетності до підпалу Олешківського лісу задля безперешкодного списання та розпилу.

  • Павловського у жовтні 2020 року засудили умовно. Його визнали винним у замовчуванні фактів щодо нападу на Гандзюк. На допиті Павловський сказав, що за нападом стоять Мангер та його радник Левін, оскільки Гандзюк "забагато гавкала".
  • Левін переховувався від слідства за кордоном, затримали його у Болгарії 24 січня 2020 року. Болгарські правоохоронці повідомили, що ідентифікували Левіна за відбитками пальців, адже підозрюваний змінив зовнішність. Інтерпол передав Левіна в Україну, врешті його взяли під варту. За даними слідства, він слідкував за Гандзюк і організував напад на активістку.
  • Мангера у червні 2020-го взяли під варту. Його обвинувачують у замовленні нападу на Гандзюк.

Друзі та родичі Катерини Гандзюк вважають, що до злочину причетні також ексочільник Херсонської ОДА Андрій Гордєєв, його заступник Євген Рищук і правоохоронці, які допомагали тікати Левіну.