USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Суд Британії ухвалив рішення на користь України у справі про "борг Януковича": Про що йдеться

Тепер справа повернеться в першу інстанцію, а Україна отримає право захищати позов на підставі, що позику було взято через "загрозу застосування сили з боку РФ"
Суд
Джерело: відкриті джерела

Верховний суд Британії ухвалив рішення на користь України у справі про "борг Януковича" в 3 млрд доларів, який експрезидент взяв у РФ у 2013 році. Про це йдеться в рішенні суду.

Судді одноголосно вирішили, що у справі не може бути ухвалено рішення в порядку спрощеного провадження.

"Це означає, що Україні буде дозволено захищати позов щодо належних за облігаціями сум у Високому суді", – ідеться в повідомленні.

Згідно з рішенням Україна може продовжувати захист на підставі того, що позику було взято через "загрозу застосування сили з боку Росії".

Президент Володимир Зеленський уже відреагував на рішення суду.

"Україна здобула чергову перемогу над агресором – у Верховному суді Великої Британії у справі щодо єврооблігацій на суму 3 млрд доларів. Суд вирішив, що захист України на підставі фактів загроз агресії РФ має отримати повну процедуру. Справедливість буде за нами!" – написав він у Twitter.

"Борг Януковича". Що розглядає Верховний суд Британії?

Сторони судяться через те, що в грудні 2013 року Україна випустила єврооблігації на 3 млрд доларів під 5% річних, які викупило російське Міністерство фінансів. Отримавши гроші, уряд Азарова розподілив їх на погашення боргів із зарплат перед бюджетниками і профінансував соцвидатки.

Після початку Євромайдану і втечі Януковича з країни про кредит уже не йшлося. Погасити облігації потрібно було 2015 року, проте Кабмін Арсенія Яценюка ввів мораторій на виплату боргу. За словами тодішнього прем'єра, 3 млрд доларів Україна не брала, а ці гроші ніщо інше, як "хабар Кремля колишньому президенту України".

Позов про стягнення заборгованості з України російський Мінфін подав у лютому 2016 року.

У 2017 році суд першої інстанції став на бік РФ і не став розглядати доводи захисту про те, що Росія чинила тиск на українську владу, а також завдала шкоди економіці нашої країни, окупувавши Крим і підтримавши бойовиків на Донбасі.

Однак Україна подала апеляцію, якою хотіла домогтися права використовувати ці аргументи для свого захисту або ж взагалі заморозити процес.

Читайте також:
Макрон думає над впровадженням ядерної зброї Франції в систему захисту Європи від РФ Макрон думає над впровадженням ядерної зброї Франції в систему захисту Європи від РФ
Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни
Ситуація на фронті загострилась, – Сирський Ситуація на фронті загострилась, – Сирський
РФ знову скасувала ходу Безсмертного полку до 9 травня: Британська розвідка назвала причину РФ знову скасувала ходу Безсмертного полку до 9 травня: Британська розвідка назвала причину