USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

США розширили санкції проти РФ, зокрема проти Мосбіржі. Курс валют сильно стрибнув, але чи вплине це на економіку довгостроково?

Нові обмеження стосуються 300 фізичних та юридичних осіб у РФ, Азії, Близькому Сході, Європі, Африці, а також Карибському басейні
санкції

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Сполучені Штати Америки запровадили нові санкції проти Російської Федерації на тлі переходу Кремля до воєнної економіки. Нові обмеження стосуються 300 фізичних та юридичних осіб у РФ, Азії, Близькому Сході, Європі, Африці, а також Карибському басейні, серед цього списку є і Московська біржа, йдеться на сайті Міністерства фінансів США.

У відомстві зазначили, що продукти підсанкційних осіб надають змогу Росії підтримувати агресію проти України, а також обходити обмеження.

"Військова економіка Росії глибоко ізольована від міжнародної фінансової системи, через що кремлівська армія відчайдушно потребує доступу до зовнішнього світу. Нинішні дії завдають удару по решті шляхів доставки міжнародних матеріалів і обладнання, включаючи їхню залежність від важливих постачань із третіх країн", – сказала міністр фінансів США Джанет Єллен.

Крім того, в американському Мінфіні наголосили, що мета цих заходів – посилити тиск на Росію через її тривалу, неспровоковану війну в Україні. А також обмежити можливості військово-промислової бази РФ використовувати переваги американського програмного забезпечення та інших інформаційних технологій.

Хто потрапив до переліку?

Зокрема, в розширеному списку тих, проти кого запровадили санкції, опинилася Московська біржа, яка управляє найбільшими в Росії публічними ринками торгівлі цінними паперами, цінними паперами, деривативами, валютою та продуктами грошового ринку, а також центральним депозитарієм цінних паперів і найбільшим у країні постачальником клірингових послуг. 

Уже відомо, що Московська біржа оголосила про припинення торгівлі доларом та євро через запровадження нових санкцій Мінфіном Сполучених Штатів. Торги припинять з 13 червня, йдеться на сайті майданчика. Торгівлю буде зупинено з фінансовими інструментами, акціями, дорогоцінними металами з розрахунками у цих валютах.

Водночас у підсанкційному переліку є:

  • страхова компанія СОГАЗ;
  • Національний розрахунковий депозитарій і Національний кліринговий центр;
  • проєкти "Арктик СПГ 1" і "Арктик СПГ 3", а також компанія "Газпром інвест". Обмеження ввели і щодо семи російських суден для перевезення зрідженого природного газу;
  • казанське дослідне конструкторське бюро, АТ "Росгазздобуток";
  • інститути російської академії наук високих температур та сильноточної електроніки, "Уралвагонзавод";
  • заводи "Кіров-Енергомаш";
  • Муромський машинобудівний завод, а також компанії, пов'язані з IT й авіацією;
  • окрім того, в перелік потрапив загальноросійський "Рух перших".

Санкції охопили й банки, які вже почали ставити захмарні курси валют

До того ж обмеження охоплюють і п'ять російських банків: Промзв'язокбанк, Внешэкономбанк, Сбербанк Росії, Банк "ВТБ" і "ВТБ Капітал Холдинг", а також їхні закордонні представництва.

За інформацією росЗМІ, Центробанк вже заявив, що росіяни зможуть купувати долари та євро через банки, а визначатимуть курс долара та євро на основі банківської звітності та відомостей від "цифрових платформ позабіржових торгів".

Експерти прогнозують появу "паралельних курсів" та складнощі з купівлею валюти.

"Після введення санкцій проти Мосбіржі, угоди з доларом та євро відбуватимуться на позабіржовому ринку. Нові санкції можуть призвести до появи паралельних курсів валют, а росіянам стане складніше придбати долари та євро. До того ж виводити валюту з Росії стане дорожчим у зв'язку з курсом, комісіями та ризиками. І зростуть комісії за зберігання валюти. А те, що відбувається,  – це ще один крок від конвертованості рубля", – припускають російські експерти.

Втім, нові санкції і припинення торгівлі валютою на Мосбіржі навряд матимуть глобальний вплив на економіку Росії. Просто тепер курс долара формуватиметься іншими інструментами. Принаймні так вважає інвестиційний банкір Сергій Фурса.

"Нічого це не означатиме, просто не буде зручності зайти на сайт біржі та подивитися курс. Курс визначатиметься міжбанківськими торгами, і, власне, ось і все. Це буде, як в Україні, – у нас зараз в Україні немає біржі, де формується курс, але курс якось формується, а формується на міжбанківському ринку", – сказав він в коментарі UWN.

Фурса вважає також, що на простих росіян зміни у курсовій політиці ніяк не вплинуть, хоча зараз ми бачимо якраз значні стрибки курсів продажу долара і євро. 

Читайте також:
США виділяють новий пакет допомоги Україні на понад два мільярда доларів, є й ракети для ППО США виділяють новий пакет допомоги Україні на понад два мільярда доларів, є й ракети для ППО
Американські науковці розробили біонічний протез ноги, яким може керувати мозок Американські науковці розробили біонічний протез ноги, яким може керувати мозок
Верховний суд США частково визнав імунітет Трампа в рамках справи про штурм Капітолія Верховний суд США частково визнав імунітет Трампа в рамках справи про штурм Капітолія
Членство України в НАТО не підтримує ні Байден, ні Трамп, – Зеленський Членство України в НАТО не підтримує ні Байден, ні Трамп, – Зеленський