USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Росіяни оголосили мобілізацію у Байконурі за грошове винагородження у кілька тисяч доларів: Що кажуть казахи

Виплачувати гроші мобілізованим планують з місцевого бюджету
Байконур
Джерело: відкриті джерела

У Байконурі, який разом з однойменним космодромом росіяни орендують у Казахстану, влада обіцяє місцевим жителям 3,5 тисячі доларів за участь у війні проти України. Про це йдеться в ухвалі місцевої адміністрації.

Особам, які вирішили "добровільно" взяти участь у війні проти України, обіцяють зарахувати на рахунок у російському банку одноразову виплату у розмірі 3,5 тисячі доларів (260 тисяч рублів).

Чому це важливо

Місто Байконур належить Казахстану та знаходиться на території республіки. Росія орендувала його до 2050 року. Платить за оренду РФ 115 млн доларів на рік.

Джерело: Радіо Свобода

За міжнародною угодою від 1995 року у період оренди місто Байконур наділяється статусом, відповідним місту федерального значення Росії. Поруч із ним знаходиться найбільший у світі космодром Байконур, з якого Росія запускає ракети у космос.

У місті мешкає 73 тисячі осіб, приблизно дві третини з них – громадяни Казахстану.

Що говорять у спецпредставництві Байконуру

Казахстанські представники пояснили, що дія цієї постанови поширюється лише на громадян Російської Федерації. Повний текст заяви спецпредставництва Республіки Казахстан у Байконурі – читайте тут

Про мобілізацію у РФ

На початку січня 2023-го представник Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький заявив, що Росія хоче мобілізувати ще 500 тисяч осіб у січні.

Міністр оборони РФ Шойгу 28 жовтня 2022 року відзвітував Путіну про завершення заходів так званої часткової мобілізації. За його словами, за цей час вдалося набрати до армії 300 тисяч людей, а інших мобілізаційних завдань "не планується".

Натомість президент Володимир Зеленський заявив, що хвиля мобілізації у РФ, про завершення якої оголосили 28 жовтня, насправді може бути не останньою.

Експерти Інституту вивчення війни зазначають, що президент Росії Володимир Путін може оголосити другу хвилю мобілізації, загальну мобілізацію чи навіть війну. Однак це не допоможе росіянам виправити внутрішні обмеження російської військової потужності, яка необхідна для ефективного ведення бойових дій. Адже для того, щоб більш-менш якісно підготувати частково мобілізованих, необхідно кілька місяців.

Читайте також:
Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни
Ситуація на фронті загострилась, – Сирський Ситуація на фронті загострилась, – Сирський
РФ знову скасувала ходу Безсмертного полку до 9 травня: Британська розвідка назвала причину РФ знову скасувала ходу Безсмертного полку до 9 травня: Британська розвідка назвала причину
Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України