USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Росія проводила проти України гібридну війну щонайменше з 2004 року, – Биков

Експерт зауважив, що у сучасному світі страгегії ведення інформаційних чи когнітивних війн отримують все більше прихильників
Сергій Биков, політолог
Джерело: UWN YouTube

Російська Федерація проводила проти України гібридну війну щонайменше з 2004 року. Таку думку висловив в ефірі UWN голова Інституту публічної політики та консалтингу, політичний консультант Сергій Биков.

Експерт зазначив, що Україна мала недостатньо боєздатну армію у 2013–2014 роках через те, що РФ здійснювала гібридну війну проти країни, починаючи щонайменше з 2004 року за допомогою різних способів впливу та різних факторів управління. 

"Наприклад, через інструменти організаційної війни вони стимулювали попередні керівництва Міноборони позбуватись озброєння. Або, наприклад, підприємство військово-промислового комплексу (стимулювали, – ред.) позбуватись цих розробок і не виробляти ці одиниці озброєння, які були б необхідні Україні для того, щоб відповідати на потенційні загрози", – сказав Биков. 

В той же час політичний консультант акцентував на тому, що війни ХХІ сторіччя найчастіше відбуваються у трьох основних площинах: звичайна конвенційна війна, інформаційна війна та когнітивна. 

Новини за темою: Україні варто готуватися до нової фази кібервійни з Росією, – Politico

"Якщо інформаційна війна формує короткотермінову реакцію: наше сприйняття на ті чи інші події. То інструментами смислової війни, когнітивної війни формується наша внутрішня прихильність і внутрішнє сприйняття подій, їх інтерпретація", – уточнив Биков.

При цьому нагадав, що у часи Помаранчевої революції була така листівка, закинута штабом Віктора Януковича, з поділом українців на три групи: мешканців Східної, Центральної та Західної України. 

"Вони формували в нас з того часу концепцію трьох Україн різних, незалежних одна від одної, тому абсолютно неправильно казати, що Східна Україна чи Західна, якщо ми подивимось потім на карту умовної Новоросії, як вони це називали. Там чітко межі тих областей, які вони вказували, як Східна Україна, ось ця історія про смислову війну", – підсумував експерт. 

Раніше 

Нещодавно уряд Нідерландів офіційно дав згоду на пропозицію України про створення організації – Міжнародного реєстру збитків, завданих Україні російською агресією. Розташувати його планують в Гаазі. Вже зараз РФ повинна заплатити Україні сотні мільярдів євро за свою агресію, порахували аналітики, але що ж насправді передбачають репарації та з чим їх постійно плутають – читайте в нашому матеріалі.

Читайте також:
Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів
"Страждає європейський середній клас": Орбан вкотре "прославився" заявою про Україну
На фронті загинув український журналіст Андрій Топчій На фронті загинув український журналіст Андрій Топчій
Ворог атакував енергетичну інфраструктуру України у кількох областях: Є пошкодження обладнання. Оновлено Ворог атакував енергетичну інфраструктуру України у кількох областях: Є пошкодження обладнання. Оновлено