USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Росія планує поглинути Білорусь до 2030 року. Що дізналися ЗМІ зі злитих документів?

Війна в Україні сповільнила реалізацію планів, однак не зупинила її
Лукашенко та Путін
Джерело: відкриті джерела

У Російській Федерації розробили стратегію щодо інтеграції Білорусі до РФ, над нею працювали в Адміністрації президента спільно зі Службою зовнішньої розвідки, ФСБ, ГРУ та Генштабом ЗС РФ. Група журналістів вивчила цей документ

Хто займався вивченням? 

Журналісти Delfi (Естонія), Центру "Досьє", Kyiv Independent (Україна), Belarusian Investigative Center (Білорусь), Yahoo News (США), Süddeutsche Zeitung (Німеччина), Westdeutscher Rundfunk (Німеччина), Norddeutscher Rundfunk (Німеччина); Швеція), Frontstory (Польща), VSquare (Вишеградська група) та Norddeutscher Rundfunk (Німеччина).

Що дізналися? 

У Кремлі збиралися адаптувати білоруське законодавство під російське, керувати зовнішньою політикою Білорусі на користь Росії, збільшити військову присутність на території цієї країни, домогтися верховенства російської мови над білоруською і роздати білорусам російське громадянство. Досягнути всіх цих цілей планувалося протягом дев'яти років – до 2030 року. 

Розробка стратегії відбувалася у 2021 році – тоді ж, коли Путін будував плани щодо вторгнення в Україну. Російське керівництво збиралося змінити владу в Україні та на хвилі успіху остаточно поглинути Білорусь, вважає співрозмовник одного з видань – партнерів у розвідці.

Документ називається "Стратегічні цілі Російської Федерації на Білоруському напрямі".

Глобальна мета Кремля – встановити домінацію російської мови над білоруською, підлаштувати білоруське законодавство під російське та підпорядкувати собі суспільно-політичне, торгове, наукове та культурне життя Білорусі.

Кожна з цілей розподілена на задачі різного терміну виконання – до 2022-го, 2025-го та 2030 років.

Ключову роль у планах Кремля відіграє так зване "Союзное государство" – саме через нього Росія збирається наростити свої сили у Білорусі. 

Що таке "Союзное государство"? 

Якщо говорити офіційно, це наддержавна організація, що складається з Російської Федерації та Білорусі, яка була утворена 8 грудня 1999 року з поетапною організацією єдиного політичного, економічного, військового, митного, валютного, юридичного, гуманітарного та культурного простору.

Робота над "Союзным государством" йшла і продовжує йти з перемінним успіхом та активністю.

Крім гармонізації торговельно-економічних відносин Росія до 2030 року планує встановити контроль у військово-політичному секторі Білорусі. До завдань російської розвідки входить обмежити вплив "націоналістичних та прозахідних" сил, завершити реформу білоруської Конституції з урахуванням інтересів РФ, закріпити проросійські настрої у військових та політичних елітах і серед населення.

Росія також збирається забезпечити собі контроль над інформаційним простором Білорусі до кінця цього десятиліття. Зробити це планують за допомогою збільшення кількості російських ЗМІ у Білорусі та посилення російського інформаційного впливу серед населення. 

До кола політичної та військової еліти Кремль збирається впровадити "проросійські групи впливу". Також Росія збирається запровадити спрощену процедуру видачі російських паспортів білоруським громадянам "з метою створення прошарку росіян, зацікавлених в інтеграції, та бізнес-кіл, орієнтованих на російський ринок".

Інструментом має стати також освіта. До 2030-го Росія сподівається відкрити в Білорусі пункти здачі ЕГЭ (единый государственный экзамен). Крім цього, у планах Кремля – відкрити нові центри науки та культури у Могильові, Гродно та Вітебську. Ймовірно, це будуть філії Росспівробітництва, які часто виявляються прикриттям російських розвідників та "агентів впливу".

Які загрози? 

Окрім цілей у документі описані й загрози планам Росії у Білорусі. Зокрема, в Кремлі бояться зближення білоруської влади з НАТО та окремими державами – членами альянсу, впливу на Лукашенка націоналістичних та прозахідних політиків, заміни російських вакцин від коронавірусу на американські та європейські, а також відмови від викладання російською мовою.

Замість підсумків 

Посол США в ОБСЄ Майкл Карпентер:

"Цілі Росії щодо Білорусі ті ж, що і щодо України, тільки у випадку з Білоруссю Росія спирається на примус, а не на війну".

Читайте також:
Макрон думає над впровадженням ядерної зброї Франції в систему захисту Європи від РФ Макрон думає над впровадженням ядерної зброї Франції в систему захисту Європи від РФ
Ситуація на фронті загострилась, – Сирський Ситуація на фронті загострилась, – Сирський
РФ знову скасувала ходу Безсмертного полку до 9 травня: Британська розвідка назвала причину РФ знову скасувала ходу Безсмертного полку до 9 травня: Британська розвідка назвала причину
Британія оцінює втрати Росії у війні проти України в 450 тисяч військових Британія оцінює втрати Росії у війні проти України в 450 тисяч військових