USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Рада скасувала переведення годинників на літній час

В цьому році ми востаннє переведемо стрілки на зимовий час і далі вже переведення на літній час не буде
Годинник
Джерело: відкриті джерела

Верховна Рада підтримала в цілому законопроєкт про обчислення часу в Україні, який передбачає скасування в Україні переходу з літнього на зимовий час і навпаки. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк

Законопроєкт підтримав в цілому 261 нардеп. Железняк пояснив, що в цьому році в останню неділю жовтня (27-го) ми ще переведемо стрілки на зимовий час і далі вже переведення на літній час з 2025-го та далі не буде.

Що зміниться

Згідно з пояснювальною запискою, метою законопроекту №4201 є:

  • визначення правових засад встановлення одиниць часу та обчислення часу в Україні
  • забезпечення потреб громадян, суспільства і держави у достовірній інформації про точний час і календарну дату

Прихильники ініціативи наголошують, що відмова від переходу на літній час спрямована на:

  • захист здоров'я населення - оскільки на думку низки науковців та лікарів, щорічне переведення стрілок годинника може негативно впливати на самопочуття громадян у період адаптації до "літнього" та "зимового" часу
  • підвищення працездатності населення
  • забезпечення захисту територіальної цілісності та зміцнення національної безпеки України - шляхом встановлення й закріплення на всій без виключення території держави єдиного київського часу
  • сприяння євроінтеграційним прагненням України

Отже, після схвалення законопроекту, обчислення часу на території всієї України здійснюватиметься за "єдиним" київським часом - другим часовим поясом у шкалі Всесвітнього координованого часу UTC+2.

Тобто сезонного переходу часу на території України більше не здійснюватимуть.

У прикінцевих положеннях документа уточнюється, що закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Виходячи з цього, на літній час Україна більше не переходитиме.

В останню неділю жовтня 2024 року (27 жовтня) українцям доведеться востаннє перевести стрілки годинників на зимовий час - на годину назад. Після цього, у 2025 році, на літній час переходити вже буде не потрібно.

Як зміна часу впливає на людей

На думку дослідників, "сезонний часовий стрибок" призводить до зміни біологічних ритмів людини, що негативно відображається на загальному стані - як фізіологічному, так і психологічному.

Йдеться про те, що після переведення годинникових стрілок у громадян:

  • погіршується самопочуття
  • знижується працездатність
  • спостерігається значне загострення хронічних хвороб

Деякі наукові дослідження пов'язують зміни часу із захворюваннями серцево-судинної або імунної систем - оскільки вони переривають біологічні цикли.

Нагадаємо, законодавчо закріпили зміну часу двічі на рік в Україні постановою Кабінету міністрів №509 від 13 травня 1996 року "Про порядок обчислення часу на території України". Вперше ж перевели годинники в країні ще за часів Радянського Союзу у 1981 році. Тоді таким чином намагалися економити електроенергію.

Читайте також:
Перехід на літній час-2023: Коли українцям треба перевести стрілки годинника Перехід на літній час-2023: Коли українцям треба перевести стрілки годинника