USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Почерк Герасимова, боротьба українців з диверсантами та прогноз на найближчі місяці: Що ми дізналися з інтерв'ю Вадима Скібіцького

Коротко про головне
Вадим Скібіцький
Джерело: відкриті джерела

На Донецькому і Луганському напрямках будуть активні бойові дії, вони очікуються у лютому та березні. Росіяни можуть знову спробувати зайти на українську територію з Білорусі, можливе і відновлення наступальних дій з метою повернення під контроль раніше захоплених ворогом територій на Луганщині.

Ця відповідь на питання "Що далі?" озвучена заступником начальника ГУР Міноборони України Вадимом Скібіцьким в інтерв'ю "Укрінформу". Він говорив не лише про це. 

Почерк Герасимова

"За такий короткий період часу ще складно сказати, наскільки змінилася тактика, але те, що зміни будуть, ми знаємо однозначно. Ми бачимо, як зараз переміщуються, куди перегруповуються їхні підрозділи повітряно-десантних військ. Це і є почерк Герасимова. Чому? Тому що на початку повномасштабної агресії ми чітко знали, що на всіх напрямках у другому ешелоні, по суті, в стратегічному резерві перебували десантники, а в наступі на Київ вони взагалі виконували основне завдання. Ми очікуємо, що й зараз буде більш активне застосування повітряно-десантних військ".

Росія вчиться на помилках 

"У лютому вони ж заходили колонами без будь-якого прикриття, без організованої системи ППО, і ми знищували все, що йшло на Київ, прямо в колонах. Тепер вони усвідомили, що тут їх ніхто не зустрічатиме квітами. Чим більше ми воюємо, тим більше вони роблять висновки. Вони зараз вибудовують більш чітку систему управління по всій лінії фронту, це ми чітко бачимо. Вони змінюють тактику застосування своїх підрозділів. Якщо рік тому це були БТГр, батальйоні тактичні групи, то зараз вони повернулися до класичної схеми – бригада, полк, батальйон. Вони почали створювати штурмові загони, які нараховують 140–160 осіб. Такі загони включають механізовані підрозділи, танки, артилерію, міномети, протитанкові засоби, щоб прориватися на окремих ділянках саме завдяки штурмовим діям". 

"Вони вносять певні зміни і в застосування крилатих ракет. Кожен раз, ви це бачите, вибираються інші рубежі пусків, інші маршрути польоту авіації. Вони намагаються обходити нашу ППО, знають, на яких напрямках вона сильна, на яких – не дуже. Це все реальні приклади того, що – так, противник вчиться".

Боротьба населення проти диверсантів

"Повірте мені, в лютому, на початку березня наші люди дуже активно брали участь у боротьбі з диверсійними групами, зі шпигунами. Тобто слідкували за новими людьми в будинку, за проявами нетиповими в їхньому кварталі: де там мітка якась з’явилася на стіні, на тротуарі – люди масово телефонували на гарячу лінію. Суспільство згуртувалося, люди розуміють, що це війна.

Погляньте, що було на територіях, які тимчасово підпадали під окупацію. По-суті, вся нація працювала на передачу інформації стосовно переміщень і дій противника".

Коли повний перелом у війні? 

"Про повний перелом у війні сьогодні говорити ще рано, але ознаки того, що ситуація буде змінюватися, є. 2023 рік – рік нашої Перемоги. Наша Перемога уже є навіть в тому, що ми майже рік захищаємо свою незалежність у війні з ядерною державою, яка має більший мобілізаційний та економічний потенціал. Це вже – стратегічна поразка Росії, про яку говоримо не тільки ми, а й увесь цивілізований світ".

Читайте також:
Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни
Ситуація на фронті загострилась, – Сирський Ситуація на фронті загострилась, – Сирський
РФ знову скасувала ходу Безсмертного полку до 9 травня: Британська розвідка назвала причину РФ знову скасувала ходу Безсмертного полку до 9 травня: Британська розвідка назвала причину
Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України