USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Під призмою мініатюр: Яку історію Києва розкажуть його маленькі "мешканці" – скульптурки?

Кожна скульптура приховує в собі унікальну історію столиці й навіть виконує бажання
мініатюрки
Джерело: TAK TV

Київ. Столиця та серце України. Він зачаровує тихим Дніпром, манить галасливими проспектами, п'янить каштановим цвітом та обов'язково нагодує своїми фірмовими стравами. А ще дозволить втілити тобі всі мрії й проєкти, шепочучи "давай, ти точно зможеш". Але це лише вдень. Ввечері величний Київ відкине всі твої думки і заманить прогулятися тихими вуличками, парками... "намалює" посмішку своїми вечірніми вогнями.

Та який же він – наш Київ? Яка його історія? 

Так-так, зараз ви подумаєте, що історій й легенд про нього достатньо. До того ж історію Києва читаємо в підручниках й знаємо про пам'ятки давньої архітектури Києва. 

А чи помічали ви серед буденності деталі? Наприклад, мініатюрні скульптури, які вже протягом кількох років "оселяються" на вулицях міста й розповідають його захопливі історії. Сьогодні, в День Києва, про них і говоримо.

Ідея щодо встановлення мініскульптур з'явилася в дівчини, яка закохана в Київ і може годинами із захопленням розповідати про нього, – Юлії Бевзенко.

Зізнається, такі скульптурки вона спочатку бачила по Європі, а згодом і в Україні. Точніше – в Ужгороді.  

"Я закохалася в мініскульптури Ужгорода авторства Михайла Колодко. Подумала: як це класно – знаходити маленькі скульптурки, гуляючи містом, було б круто, якби такі з'явилися у Києві. І доля склалася так, що у 2018 році я знайшла перших меценатів і запустила проєкт", – пригадує Юлія в нашій розмові.  

Юлія Бевзенко

Джерело: UWN

Розповідати історію міста дівчина вирішила за допомогою бронзових мініатюрних скульптур, щоб кожен символ був присвячений цікавому факту з історії столиці.

"Написала список із семи скульптурок і почала з першої – "Котлети по-київськи". Так скульптурки і почали з'явилися у Києві", – каже Юлія.

Далі були "Київський торт", "Київський каштан" та "Київське сухе варення". 

Говорить, що на нову мініскульптуру її наштовхує історія міста та події, що відбуваються. А далі – все продумується до дрібниць, створюється, знаходяться меценати.

"Меценати нині розуміють, що культура, освіта, історія – це важливо. Наші меценати нас підтримують", – додає вона.  

Й зізнається: за мету собі не ставить досягти позначу в 50 чи 100 мініатюрних скульптур, бо ж розуміє реалії сьогодення та умови, в яких нам доводиться жити.

"Скажу одне. Кожного разу біля нової мініскульптури ми говоримо не "відкривали", а "відкриваємо". І це – головне", – зазначає Юлія.

Про що говорять бронзові мініатюрні скульптури

Нині історію столиці нашої країни можна "прочитати" за допомогою 43 скульптурок, що розташовані в різних куточках міста. Кожна розповідає про якийсь період життя столиці і є її символом, навіть якщо для нас це, на перший погляд, звична буденність. А ще, кажуть, вони виконують бажання. 

До речі, остання мініскульптура, яка присвячена княгині Ользі, була встановлена лише кілька днів тому. 

А от перша з'явилася на одній з вулиць Києва ще в далекому 2018-му. І присвячена вона – котлеті по-київськи. Так-так, тій самій курячій котлетці на кісточці, обсипаній панірувальними сухарями й обсмаженій у фритюрі, – класика жанру. Раніше, як говорить історія, за часів гетьмана Скоропадського котлетами по-київськи пригощали германських військових начальників. Далі, після комуністичної доби, у середині ХХ століття традиція приготування цієї вишуканої страви в київських ресторанах відродилася.

Нині нею можна поласувати в декількох ресторанах, і в кожному ви знайдете свої різновиди цієї страви. Або ж приготувати власноруч. Зрештою від цього котлета по-київськи не перестане бути кулінарним символ столиці України, як і "Київський торт" (якому також присвячена одна з мініскульптур). 

Й, відкриємо таємницю: подейкують, якщо потреш скульптурку "київської котлетки", то завжди будеш ситим. А якщо знайдеш і потреш мініскульптуру знаменитого торта, завжди будеш струнким.

Мініатюрка "Котлета по-київськи"

Джерело: Юлія Бевзенко

Мініскульптурка "Київський торт"

Джерело: Юлія Бевзенко

Ще один з мініатюрних пам'яток-символів Києва – київський каштан – одним з перших з'явився біля КМДА. Й, гадаємо, розповідати про каштан як символ столиці точно не потрібно. Адже щовесни кияни та гості міста милуються біло-рожевими свічками каштанових квітів, які заполоняють вулиці Києва. 

Мініскульптурка "Київський каштан"

Джерело: Юлія Бевзенко

А втім, скульптурки можуть розповісти не лише про символи чи історію міста, але й про його атмосферу. Наприклад, в парку Шевченка в альтанці поруч з фонтаном розташований найстаріший шаховий майданчик Києва. Розташувалася тут й ще одна мініатюрна скульптура – "Київські шахи".

"Ми певні: бронзовий поет, який за задумом скульптора та архітектора вдивляється у Червоний корпус Університету свого імені, тишком-нишком, коли ніхто не бачить, інколи зазирає краєм ока на картаті дошки. А там, внизу, неподалік від фонтана, басейн якого за формою нагадує Чорне море, вже більше ніж пів століття збираються старі і молоді прихильники шахової гри, аби пограти або подивитися, а тепер – ще й помилуватися мініскульптурою, створеною на честь цієї давньої вуличної традиції скульптором Ольгою Колесник", – говорять в проєкті "Шукай".

Мініскульптурка "Київські шахи"

Джерело: Юлія Бевзенко

Ну й, звісно ж, легендарні балкончики, на яких можна було знайти все і навіть більше, бо "раптом воно колись знадобиться". Пам'ятаєте, так? Холодильник, інвентар, кілька ящиків "потрібних речей" і обов'язково – мотузок, на якому висіла випрана білизна. Все це вміщувалось в тодішні балкони. Власне, помістили все й в одній з мініскульптур. 

Мініскульптурка "Київський балкон"

Джерело: Юлія Бевзенко

Розповідають скульптурки і про сучасність героїв, які захищають нас. Одна з них присвячена збірному образу бійців 40-ї бригади тактичної авіації, які з початку повномасштабного вторгнення російських окупаційних сил боронять небо над столицею та Київською областю – Привид Києва.

"Про Привида Києва склали пісню. Столичні комунальники присвятили йому квіткову інсталяцію. Національний банк України працює над монетою із зображенням льотчика-героя, яка увійде до серії, присвяченої загальнонаціональному спротиву російським загарбникам. У Японії про Привида Києва намалювали комікс. А проєкт "Шукай" створив скульптурку", – розповідають автори. 

До речі, якщо доторкнутися до мініскульптури, то можна наблизити перемогу. Тож... не зволікайте!

Джерело: Юлія Бевзенко

Ще одна мініатюрна скульптура – герой, який став на коліно перед прапором, з'явилась на Аскольдовій могилі, де нині поховані герої цієї війни: Олександр Клітинський, Дмитро Коцюбайло "Да Вінчі", Марко Паславський та Андрій Пільщиков "Джус".

"Уперше у скульптурки не один меценат: цього разу всі меценати проєкту "Шукай!" об'єднались і подарували місту цю пам'ятку, а зібрані кошти – 450 тис. гривень – передані підрозділу "На щиті". На ці гроші підрозділ придбає колеса і мастила для автівок, які доставлятимуть полеглих героїв додому", – говорять у проєкті.

Сама ж мініскульптура непроста. Щоб її розгледіти, варто стати на одне коліно, тим самим віддати шану загиблим. Бо кожен з воїнів нині бореться за нас з вами, нашу перемогу та наші міста.

Мініскульптурка "Герої"

Джерело: Юлія Бевзенко

А столиця нашої країни – Київ – складається з кожного з нас: корінного киянина чи гостя, того, хто тут колись жив чи хто лишень переїхав. Хто тут працює чи навчається.  

"Залиште свій відбиток пальця на нашій скульптурці, адже Київ складається з усіх нас".

Мініскульптурка "Київська складанка"

Джерело: Юлія Бевзенко

Зі святом, столице! Ще сотні років пиши історію: мрійливу й захопливу, солодку й духмяну, сильну й відважну, про видатних вчених і про героїв, що серед нас. І нехай твоя історія надалі буде особливою та щасливою!

.

.

Р.S. Ми розповіли лише маленьку частинку історій мініатюр. Та з кожною з них ви можете познайомитись самостійно, просто прогулюючись вуличками улюбленого міста. Варто лише помічати деталі, адже в них може критися велика і неповторна історія.

Читайте також:
Синя гілка метро в столиці запрацює у вересні, – Кличко Синя гілка метро в столиці запрацює у вересні, – Кличко
Знесення садиби Зеленських: Співвласнику будівлі обрали запобіжний захід Знесення садиби Зеленських: Співвласнику будівлі обрали запобіжний захід
Підтоплення синьої гілки метро у Києві: Прокуратура повідомила про підозру двом посадовцям Підтоплення синьої гілки метро у Києві: Прокуратура повідомила про підозру двом посадовцям
Представник власника знесеної садиби Зеленських у Києві заявив про готовність відновити будівлю Представник власника знесеної садиби Зеленських у Києві заявив про готовність відновити будівлю