USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90
Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

Під призмою мініатюр: Яку історію Києва розкажуть його маленькі "мешканці" – скульптурки?

Кожна скульптура приховує в собі унікальну історію столиці й навіть виконує бажання
мініатюрки
Джерело: TAK TV

Київ. Столиця та серце України. Він зачаровує тихим Дніпром, манить галасливими проспектами, п'янить каштановим цвітом та обов'язково нагодує своїми фірмовими стравами. А ще дозволить втілити тобі всі мрії й проєкти, шепочучи "давай, ти точно зможеш". Але це лише вдень. Ввечері величний Київ відкине всі твої думки і заманить прогулятися тихими вуличками, парками... "намалює" посмішку своїми вечірніми вогнями.

Та який же він – наш Київ? Яка його історія? 

Так-так, зараз ви подумаєте, що історій й легенд про нього достатньо. До того ж історію Києва читаємо в підручниках й знаємо про пам'ятки давньої архітектури Києва. 

А чи помічали ви серед буденності деталі? Наприклад, мініатюрні скульптури, які вже протягом кількох років "оселяються" на вулицях міста й розповідають його захопливі історії. Сьогодні, в День Києва, про них і говоримо.

Ідея щодо встановлення мініскульптур з'явилася в дівчини, яка закохана в Київ і може годинами із захопленням розповідати про нього, – Юлії Бевзенко.

Зізнається, такі скульптурки вона спочатку бачила по Європі, а згодом і в Україні. Точніше – в Ужгороді.  

"Я закохалася в мініскульптури Ужгорода авторства Михайла Колодко. Подумала: як це класно – знаходити маленькі скульптурки, гуляючи містом, було б круто, якби такі з'явилися у Києві. І доля склалася так, що у 2018 році я знайшла перших меценатів і запустила проєкт", – пригадує Юлія в нашій розмові.  

Юлія Бевзенко

Джерело: UWN

Розповідати історію міста дівчина вирішила за допомогою бронзових мініатюрних скульптур, щоб кожен символ був присвячений цікавому факту з історії столиці.

"Написала список із семи скульптурок і почала з першої – "Котлети по-київськи". Так скульптурки і почали з'явилися у Києві", – каже Юлія.

Далі були "Київський торт", "Київський каштан" та "Київське сухе варення". 

Говорить, що на нову мініскульптуру її наштовхує історія міста та події, що відбуваються. А далі – все продумується до дрібниць, створюється, знаходяться меценати.

"Меценати нині розуміють, що культура, освіта, історія – це важливо. Наші меценати нас підтримують", – додає вона.  

Й зізнається: за мету собі не ставить досягти позначу в 50 чи 100 мініатюрних скульптур, бо ж розуміє реалії сьогодення та умови, в яких нам доводиться жити.

"Скажу одне. Кожного разу біля нової мініскульптури ми говоримо не "відкривали", а "відкриваємо". І це – головне", – зазначає Юлія.

Про що говорять бронзові мініатюрні скульптури

Нині історію столиці нашої країни можна "прочитати" за допомогою 43 скульптурок, що розташовані в різних куточках міста. Кожна розповідає про якийсь період життя столиці і є її символом, навіть якщо для нас це, на перший погляд, звична буденність. А ще, кажуть, вони виконують бажання. 

До речі, остання мініскульптура, яка присвячена княгині Ользі, була встановлена лише кілька днів тому. 

А от перша з'явилася на одній з вулиць Києва ще в далекому 2018-му. І присвячена вона – котлеті по-київськи. Так-так, тій самій курячій котлетці на кісточці, обсипаній панірувальними сухарями й обсмаженій у фритюрі, – класика жанру. Раніше, як говорить історія, за часів гетьмана Скоропадського котлетами по-київськи пригощали германських військових начальників. Далі, після комуністичної доби, у середині ХХ століття традиція приготування цієї вишуканої страви в київських ресторанах відродилася.

Нині нею можна поласувати в декількох ресторанах, і в кожному ви знайдете свої різновиди цієї страви. Або ж приготувати власноруч. Зрештою від цього котлета по-київськи не перестане бути кулінарним символ столиці України, як і "Київський торт" (якому також присвячена одна з мініскульптур). 

Й, відкриємо таємницю: подейкують, якщо потреш скульптурку "київської котлетки", то завжди будеш ситим. А якщо знайдеш і потреш мініскульптуру знаменитого торта, завжди будеш струнким.

Мініатюрка "Котлета по-київськи"

Джерело: Юлія Бевзенко

Мініскульптурка "Київський торт"

Джерело: Юлія Бевзенко

Ще один з мініатюрних пам'яток-символів Києва – київський каштан – одним з перших з'явився біля КМДА. Й, гадаємо, розповідати про каштан як символ столиці точно не потрібно. Адже щовесни кияни та гості міста милуються біло-рожевими свічками каштанових квітів, які заполоняють вулиці Києва. 

Мініскульптурка "Київський каштан"

Джерело: Юлія Бевзенко

А втім, скульптурки можуть розповісти не лише про символи чи історію міста, але й про його атмосферу. Наприклад, в парку Шевченка в альтанці поруч з фонтаном розташований найстаріший шаховий майданчик Києва. Розташувалася тут й ще одна мініатюрна скульптура – "Київські шахи".

"Ми певні: бронзовий поет, який за задумом скульптора та архітектора вдивляється у Червоний корпус Університету свого імені, тишком-нишком, коли ніхто не бачить, інколи зазирає краєм ока на картаті дошки. А там, внизу, неподалік від фонтана, басейн якого за формою нагадує Чорне море, вже більше ніж пів століття збираються старі і молоді прихильники шахової гри, аби пограти або подивитися, а тепер – ще й помилуватися мініскульптурою, створеною на честь цієї давньої вуличної традиції скульптором Ольгою Колесник", – говорять в проєкті "Шукай".

Мініскульптурка "Київські шахи"

Джерело: Юлія Бевзенко

Ну й, звісно ж, легендарні балкончики, на яких можна було знайти все і навіть більше, бо "раптом воно колись знадобиться". Пам'ятаєте, так? Холодильник, інвентар, кілька ящиків "потрібних речей" і обов'язково – мотузок, на якому висіла випрана білизна. Все це вміщувалось в тодішні балкони. Власне, помістили все й в одній з мініскульптур. 

Мініскульптурка "Київський балкон"

Джерело: Юлія Бевзенко

Розповідають скульптурки і про сучасність героїв, які захищають нас. Одна з них присвячена збірному образу бійців 40-ї бригади тактичної авіації, які з початку повномасштабного вторгнення російських окупаційних сил боронять небо над столицею та Київською областю – Привид Києва.

"Про Привида Києва склали пісню. Столичні комунальники присвятили йому квіткову інсталяцію. Національний банк України працює над монетою із зображенням льотчика-героя, яка увійде до серії, присвяченої загальнонаціональному спротиву російським загарбникам. У Японії про Привида Києва намалювали комікс. А проєкт "Шукай" створив скульптурку", – розповідають автори. 

До речі, якщо доторкнутися до мініскульптури, то можна наблизити перемогу. Тож... не зволікайте!

Джерело: Юлія Бевзенко

Ще одна мініатюрна скульптура – герой, який став на коліно перед прапором, з'явилась на Аскольдовій могилі, де нині поховані герої цієї війни: Олександр Клітинський, Дмитро Коцюбайло "Да Вінчі", Марко Паславський та Андрій Пільщиков "Джус".

"Уперше у скульптурки не один меценат: цього разу всі меценати проєкту "Шукай!" об'єднались і подарували місту цю пам'ятку, а зібрані кошти – 450 тис. гривень – передані підрозділу "На щиті". На ці гроші підрозділ придбає колеса і мастила для автівок, які доставлятимуть полеглих героїв додому", – говорять у проєкті.

Сама ж мініскульптура непроста. Щоб її розгледіти, варто стати на одне коліно, тим самим віддати шану загиблим. Бо кожен з воїнів нині бореться за нас з вами, нашу перемогу та наші міста.

Мініскульптурка "Герої"

Джерело: Юлія Бевзенко

А столиця нашої країни – Київ – складається з кожного з нас: корінного киянина чи гостя, того, хто тут колись жив чи хто лишень переїхав. Хто тут працює чи навчається.  

"Залиште свій відбиток пальця на нашій скульптурці, адже Київ складається з усіх нас".

Мініскульптурка "Київська складанка"

Джерело: Юлія Бевзенко

Зі святом, столице! Ще сотні років пиши історію: мрійливу й захопливу, солодку й духмяну, сильну й відважну, про видатних вчених і про героїв, що серед нас. І нехай твоя історія надалі буде особливою та щасливою!

.

.

Р.S. Ми розповіли лише маленьку частинку історій мініатюр. Та з кожною з них ви можете познайомитись самостійно, просто прогулюючись вуличками улюбленого міста. Варто лише помічати деталі, адже в них може критися велика і неповторна історія.

Читайте також:
Інформація виглядає некоректною та маніпулятивною: КМДА відреагувала на скандал із доставкою вагонів Інформація виглядає некоректною та маніпулятивною: КМДА відреагувала на скандал із доставкою вагонів
Київ переплатив 160 млн гривень за доставку вагонів з Польщі Київ переплатив 160 млн гривень за доставку вагонів з Польщі
Київський бізнесмен заробив майже чотири мільйони гривень на відсутніх дронах для військової частини на Закарпатті Київський бізнесмен заробив майже чотири мільйони гривень на відсутніх дронах для військової частини на Закарпатті
Найтеплішим за останні понад 140 років виявився цьогорічний вересень у Києві Найтеплішим за останні понад 140 років виявився цьогорічний вересень у Києві