USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90
Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

Норвегія виділяє понад вісім мільйонів євро на евакуацію постраждалих від війни українців та лікування в Європі

Угода між Осло та ЄС діяла до листопада, але тепер її продовжили до квітня 2025 року
поранені евакуація
Евакуація пораненого літаком
Джерело: скріншот

Норвегія надає 100 мільйонів норвезьких крон (приблизно 8,7 млн євро) на продовження програми медичної евакуації постраждалих від війни українців. Про це заявив прем'єр-міністр країни Йонас Гар Стьоре, пише VG.

Також гроші спрямують на вивезення тяжкопоранених на лікування в Європу.

"Важливо вивезти деяких тяжкопоранених на лікування. У нас є літак і екіпаж із великим міжнародним визнанням, щоб виконати цю роботу", – сказав глава уряду.

Стьоре, який зараз перебуває в Нью-Йорку на щорічному тижні ООН, додав, що збирається обговорити цю ініціативу з міжнародними партнерами, включно з президентом України Володимиром Зеленським.

Що відомо про програму медевакуації?

Програма медевакуації запрацювала в серпні 2022 року. Поранених перевозять на переобладнаному літаку SAS, який діє як літаюча реанімація.

Ба більше, угода між Норвегією та Європейським Союзом діяла до листопада, однак тепер її продовжили до квітня 2025 року.

Крім того, прем'єр Стьоре говорив, що половина пацієнтів, евакуйованих на лікування в Європу, вилітали на норвезьких літаках. Нині це 1931 особа, багато з яких страждають від раку або дістали важкі травми на війні, включно з опіками і переломами кінцівок. У самій Норвегії проходили лікування близько 400 пацієнтів.

Додамо, Україна отримає від Осло 570 мільйонів норвезьких крон, а це майже 48,28 мільйона євро, на закупівлю безпілотників та систем протиповітряної оборони для передової.

Читайте також:
ЗСУ могли уразити на аеродромі ЗСУ могли уразити на аеродромі "Борисоглєбськ" рідкісні авіаційні боєприпаси
За рік боїв під Вугледаром Росія втратила більше елітних воїнів, ніж за 10 років у Чечні За рік боїв під Вугледаром Росія втратила більше елітних воїнів, ніж за 10 років у Чечні
Підрив А-50: Суд в Білорусі засудив до 25 років в'язниці українця Підрив А-50: Суд в Білорусі засудив до 25 років в'язниці українця
Фейкова інвалідність для військовозобов'язаних в Харкові коштувала 29 тис. доларів: Першій підозрюваній обрали запобіжний захід Фейкова інвалідність для військовозобов'язаних в Харкові коштувала 29 тис. доларів: Першій підозрюваній обрали запобіжний захід