USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Кабмін схвалив реорганізацію НАУ: Університет планує подавати до суду

Розповідаємо деталі історії
НАУ
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Кабінет міністрів схвалив реорганізацію Національного авіаційного університету (НАУ). Як повідомив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук, відповідне рішення ухвалено на засіданні уряду 13 жовтня.

Зокрема, погоджено пропозицію Міністерства освіти і науки про реорганізацію Національного авіаційного університету шляхом поділу його на державний університет "Київський авіаційний інститут" та Українську державну льотну академію з віднесенням їх до сфери управління Міносвіти.

У ВНЗ вже відреагували на це рішення. Там заявили, що готують позов до суду.

"Вказане рішення суперечить чинному законодавству, грубо порушує принципи автономії ЗВО, гарантовані законами України, а також є таким, що завдає непоправної шкоди авіаційній галузі держави та іміджу України. Вказане рішення КМУ НАУ буде оскаржено до суду", – йдеться в заяві Національного авіаційного університету.

Реорганізація Національного авіаційного університету

Про реорганізацію університету почали говорити наприкінці вересня. Тему підняли через низку проблем в навчальному закладі. Зокрема, керівництво НАУ звинувачують у тому, що у виші не змогли розробити жодного безпілотника з початку повномасштабної війни.

Чому хочуть реорганізувати НАУ?

У МОН раніше запевняли, що два заклади (які утворяться шляхом реорганізації НАУ) мають стати ключовими центрами розвитку авіаційної галузі в Україні, зокрема, щодо підготовки пілотів, розробки нових дизайнів і введення в експлуатацію інноваційних БпЛА, підтримки вітчизняної воєнної промисловості. 

До чого може привести реорганізація?

У Національному авіаційному університеті припускають, що плани Кабінету міністрів реорганізувати заклад можуть загрожувати призупиненням подальшої підготовки льотного складу в Україні. Заплановану реорганізацію університет назвав "знищенням 90-річної історії та надбань" НАУ.

"Реалізація розпорядження Кабміну перетворить національний відомий у всьому світі університет з підготовки льотного складу із 90-річною історією на регіональний нікому не відомий заклад вищої освіти, не представлений у рейтингах й наукових виданнях України та світу", – йдеться у заяві Національного авіаційного університету.

Також в університеті назвали наслідки, які нібито може спровокувати реорганізація закладу:

  • оскільки в розпорядженні не зазначено, який саме із новостворених ЗВО має стати правонаступником прав та обовʼязків Державної льотної академії України, це може призвести до зловживання службовими обов'язками посадовцями МОН; 
  • створення нових юридичних осіб призведе до анулювання усіх наявних ліцензій та дозволів, що зупинить роботу ЗВО; 
  • реалізація проєкту потребуватиме додаткового фінансування з державного чи місцевого бюджету. У цьому НАУ вбачає й корупційні загрози;
  • у пропозиціях МОН не зазначають подальшу долю наукового обʼєкта, який розташований на території університету. У цьому НАУ також вбачає корупційні ризики.

Скандали навколо Національного авіаційного університету

Нещодавно у НАУ призначили тимчасового виконувача обов’язків ректора – ним став колишній заступник міністра освіти Олексій Шкуратов. Чинний ректор Максим Луцький вирішив піти в ЗСУ після інформації про ймовірну реорганізацію.

Нагадаємо, Максим Луцький був членом "Партії регіонів". У 2019 році він балотувався до парламенту від нині забороненої партії "ОПЗЖ". Луцький очолив НАУ у 2021 році після того, як міністром освіти та науки став Сергій Шкарлет.

У липні міністр освіти Оксен Лісовий оголосив догану ректору НАУ Максиму Луцькому. Підставою для догани стало порушення законодавства про освіту та вимог контракту, однак у НАУ заявили, що будуть оскаржувати це рішення.

До того ж ректор НАУ Луцький погрожував студентам через жарти про ексміністра освіти Сергія Шкарлета під час фестивалю "Студвесна".

Читайте також:
Житлових комплексів на території НАУ не буде. Дозволи на будівництво 14 ЖК скасовано Житлових комплексів на території НАУ не буде. Дозволи на будівництво 14 ЖК скасовано