USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Екскерівника аеропорту "Бориспіль" і МАУ Дихне засудили до п'яти років позбавлення волі за зловживання службовим становищем

Суд також призначив штраф у розмірі 8500 гривень
Євген Дихне
Джерело: відкриті джерела
Колегія суддів Вищого антикорупційного суду ухвалила вирок та визнала винуватими колишнього в.о. генерального директора та начальницю однієї зі служб ДП "Міжнародний аеропорт "Бориспіль". Про це йдеться у повідомленні пресслужби суду.

Йдеться про колишнього керівника аеропорту "Бориспіль" та компанії МАУ Євгена Дихне та Олесю Левочко, яка працювала начальницею однієї зі служб аеропорту "Бориспіль". 

Дихне визнали винуватим за ч. 2 ст. 364 КК України та призначили йому покарання у виді п'яти років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, строком на три роки.

Левочко визнали винуватою за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 364 КК України та призначили їй покарання у виді чотирьох років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, строком на три роки.

Обом обвинуваченим суд призначив штраф у розмірі 8500 гривень кожному.

Крім того, ВАКС прийняв рішення про стягнення з обох обвинувачених на користь Фонду держмайна майже 11 млн гривень як компенсацію за завдану матеріальну шкоду.

Вирок може бути оскаржений упродовж 30 днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги через Вищий антикорупційний суд до Апеляційної палати ВАКС.

Суть обвинувачення

Детективи НАБУ вважали, що аеропорт "Бориспіль" замість Фонду держмайна протягом 2014–2019 років здавав в оренду приміщення за заниженою вартістю. Такі дії, за даними сторони обвинувачення, завдали державі збитків на суму понад 16,5 млн гривень. 

Обвинувальний акт стосується двох таких договорів і охоплює 2016–2017 роки.

Сторона захисту наголошувала, що Дихне не тільки не завдав збитків аеропорту Бориспіль чи державі, але й своїми діями відвернув їх. В іншому випадку приміщення аеропорту пустували б, адміністрація витрачала б гроші на їхнє утримання. Також адвокати Дихне зазначали, що у перший рік його роботи на посаді директора "Борисполя" аеропорт досягнув прибутковості майже на 600 млн гривень проти збитку 127 млн гривень у попередньому році. У 2017-му доходи аеропорту склали вже 2,1 млрд гривень до оподаткування.

Довідково:

Євген Дихне у 2017–2019 роках обіймав посаду першого заступника генерального директора Державного підприємства "Міжнародний аеропорт "Бориспіль" (ДП МА "Бориспіль"). З 2014-го по 2017 рік виконував обов'язки генерального директора аеропорту Бориспіль.

З 18 вересня 2019 року обіймав посаду президента авіакомпанії Міжнародні авіалінії України. Був звільнений через закінчення контракту з авіакомпанією 18 вересня 2022 року.

Читайте також:
Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни
Ситуація на фронті загострилась, – Сирський Ситуація на фронті загострилась, – Сирський
Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України
В Україні заблокували понад 2500 сайтів з азартними іграми В Україні заблокували понад 2500 сайтів з азартними іграми