USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

БЕБ передало державі залізну руду російського олігарха на 1,8 млрд гривень

Слідство встановило місцезнаходження підпільних складів РФ на території декількох морських портів в Одеської області
беб
Джерело: Бюро економічної безпеки України

Детективи Бюро економічної безпеки України передали до Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) майже 170 тис. тонн залізної руди орієнтовною вартістю 1,8 млрд гривень. Про це повідомляє пресслужба БЕБ.

Слідство встановило місцезнаходження підпільних складів РФ на території декількох морських портів в Одеської області. На них зберігалася стратегічна сировина, яку в подальшому представники країни-агресора намагалися нелегально переправити морськими суднами на територію Росії.

Ці корисні копалини на праві власності опосередковано належать наближеному до президента Росії олігарху через компанію-нерезидента. Після вторгнення РФ на територію України 24 лютого 2022 року на цього прокремлівського мільярдера накладено санкції РНБО України, США та Євросоюзу.

Раніше співробітники БЕБ викрили згадану компанію в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах.

Встановлено, що впродовж 2021–2022 років вона задекларувала переміщення залізної руди територією України до країн Азії в митному режимі "транзит". Щоб ухилитися від сплати податків, зборів та інших обов’язкових платежів, які сплачуються при імпорті товарів на території України, службові особи компанії, використовували механізм так званого "перерваного транзиту". Відбувалося оформлення фіктивних документів про вивезення руди за межі України. Таким чином в результаті ухилення від сплати податку на додану вартість були завдані збитки бюджету нашої держави в розмірі понад 118 млн гривень.

Незважаючи на те, що ім'я олігарха не називається, швидше за все йдеться про Алішера Усманова. Усманов – прокремлівський олігарх, який має особливо тісні зв’язки з президентом Росії Володимиром Путіним. Він займається залізною рудою та сталлю, медіа та інтернет-компаніями. Він активно підтримував політику російського уряду щодо дестабілізації України. 

Ще наприкінці грудня минулого року суд заарештував його майно в Україні вартістю майже 2 млрд гривень. Тоді було виявлено підпільні склади зі 160 тис. тонн української залізної руди.

З початку 2022 року він знаходиться під санкціями країн ЄС, Великої Британії, США, Японії Канади, Австралії, Швейцарії та Нової Зеландії.

Читайте також:
Макрон думає над впровадженням ядерної зброї Франції в систему захисту Європи від РФ Макрон думає над впровадженням ядерної зброї Франції в систему захисту Європи від РФ
Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни
Ситуація на фронті загострилась, – Сирський Ситуація на фронті загострилась, – Сирський
РФ знову скасувала ходу Безсмертного полку до 9 травня: Британська розвідка назвала причину РФ знову скасувала ходу Безсмертного полку до 9 травня: Британська розвідка назвала причину