Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

ЗСУ, ймовірно, змогли уникнути оточення на південному сході Покровська, відступивши з позицій

Загарбники все ще просуваються на Торецькому і Покровському напрямках
ЗСУ. Фото ілюстративне
Джерело: Генштаб ЗСУ

Нещодавнє просування російських військ на Покровському напрямку спонукало Збройні сили України відступити з обмежених позицій на південний схід від Покровська. Тож окупанти, ймовірно, не змогли досягти своєї очевидної мети тактичного оточення українських сил у цьому районі, повідомляють аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

У звіті зазначається, що 21 і 22 серпня бої тривали біля Глибокого та Липців, а також у Вовчанську на Харківщині. Крім того, ЗСУ нещодавно контратакували й просунулися у невизначеному районі Харківської області, ймовірно, вздовж лінії Сватове – Кремінна.

Однак путінські війська нещодавно незначно просунулися на Сіверському напрямку. Геолокаційні кадри за 21–22 серпня свідчать, що вороги дещо просунулися й у східній Білогорівці (на північ від Сіверська), в межах Часового Яру та на північний захід від Кліщіївки (на південний схід від Часового Яру).

До того ж загарбники днями просунулися на Торецькому і Покровському напрямках.

"Нещодавнє просування військ РФ спонукало українські війська відступити з обмежених позицій на південний схід від Покровська. І російські сили, ймовірно, не змогли досягти своєї очевидної мети – тактичного оточення українських сил у цьому районі", – припускають експерти.

Разом з тим наводять геолокаційні кадри, опубліковані 22 серпня, де помітно, що вороги нещодавно захопили Птиче (на південний схід від Покровська) і просунулися далі на південь від населеного пункту. В ISW зауважують, що це підтверджує російські заяви про те, що окупанти раніше захопили решту східного берега Карлівського водосховища.

Однак, додають аналітики, просування загарбників на південь і південний захід від траси Т-0511 (Очеретине – Гродівка) зрівняло російський виступ на схід і південний схід від Покровська замість того, щоб створити умови для тактичного оточення ЗСУ.

Тож, ймовірно, що війська РФ планували наступати на захід від Карлівського водосховища від Яснобродівки та Карлівки, щоб оточити українські сили на схід від лінії Гродівка – Новогродівка – Селидове. Втім, не досягли таких успіхів разом із їхнім просуванням у напрямку Новогродівки та Селидового з боку на південь від траси Т-0511.

"Путінські війська просунулися на південний захід від Донецька. Російські так звані блогери заявляли, що російські війська просунулися на північ від Парасковіївки (на північний схід від Вугледара) та на південний схід від Вугледара і що перерізали O-0532 Костянтинівка – Вугледар шосе у двох місцях", – говорять експерти.

Про наземні дії в районі кордону Донецько-Запорізької області 21 серпня не повідомлялося. А на Гуляйпільському, Оріхівському (Запорізька область) та на Дніпровському (Херсонська область) напрямках російські війська знизили інтенсивність бойових дій, додають в Інституті вивчення війни.

Новини за темою: Україна втрачає свої позиції на сході через погано навчених новомобілізованих, – ЗМІ

Що кажуть у Генштабі ЗСУ?

Тим часом у Генеральному штабі ЗСУ зауважують, що Сили оборони України продовжують стримувати натиск окупантів. А ситуація на Покровському напрямку залишається напруженою – ворог зосереджує там основні наступальні зусилля.

На Торецькому напрямку, де загарбники 12 разів за минулу добу атакували українські позиції поблизу Нью-Йорка, Неліпівки, Торецька та Дружби, 11 боєзіткнень вже завершені. Бій тривав поблизу Нью-Йорка.

А на Покровському – впродовж тієї ж доби ворог 53 рази атакував наші позиції. У районах Михайлівки, Новогродівки і Миколаївки відбулася понад половина від усіх боєзіткнень.

Проте, за попередніми підрахунками, 22 серпня окупанти на цьому напрямку втратили 122 військовослужбовці, ще 201 – поранений. Також українські захисники завдали значних пошкоджень ще п’яти артилерійським системам, двом авто і трьом бойовим броньованим машинам противника.

Ми повідомляли, що війська РФ стали просуватися на південний схід від Покровська, на південний захід від Донецька й на північний схід від Роботиного.

Читайте також:
РФ продала вкраденого зерна з т.о. територій України на майже мільярд доларів
Більш ніж на 90% усе виписано в плані перемоги України у війні, - Зеленський
Затримали двох підлітків, які на замовлення окупантів палили автівки військових у Києві та Краматорську
Парк бронеавтомобілів ЗСУ поповнився канадським Roshel Senator MRAP