Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Воєнний стан та мобілізація, державні свята й виплата деяким категоріям осіб до Дня Незалежності: Яких змін зазнають українці з 1 серпня

Джерело: UWN

Останній місяць літа для частини українців принесе зміни. Відтак, ряд категорій осіб отримають виплати від держави до Дня Незалежності. А от платники податків можуть доєднатися до "клубу білого бізнесу".

Про все детально – в матеріалі UWN.

Воєнний стан та мобілізація

Воєнний стан у серпні

Мобілізацію та воєнний стан в Україні продовжили щонайменше до 9 листопада 2024 року. Тож в умовах воєнного стану українці житимуть і протягом останнього літнього місяця.

Нагадаємо, воєнний стан в Україні ввели через повномасштабну збройну агресію Росії. Це особливий правовий режим, що передбачає надання органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози.

У зв'язку з цим в Україні діє і загальна мобілізація. Це означає, що чоловіки від 18 до 60 років вважаються військовозобов'язаними, а отже припадають під призов до армії. Варто зауважити, що окрім чоловіків військовому обліку підлягають жінки, які працюють за медичними спеціальностями. 

З 1 серпня, згідно із законом, деякі категорії громадян більше не зможуть отримати відстрочку від мобілізації. Насамперед йдеться про:

  • Студентів та аспірантів, які навчаються на заочній/вечірній формі або здобувають другу чи третю вищу освіту
  • Багатодітних чоловіків із заборгованістю за аліментами
  • Осіб, які доглядають чоловіка або дружину з інвалідністю III групи
  • Батьків-одинаків, якщо мати не позбавлена батьківських прав, не визнана померлою або зниклою безвісти і не відбуває покарання
  • Деяких чоловіків, які доглядають осіб з інвалідністю І та ІІ групи (якщо немає інших працездатних членів сім'ї, які можуть здійснювати догляд)
  • Осіб зі статусом "обмежено придатний" через скасування такої категорії – за умови, якщо ВЛК визнає чоловіка придатним.

Економіка

Банкнот старого зразка номіналом 500 гривень меншатиме

Національний банк України починаючи від 1 серпня буде вилучати з обігу банкноти старого зразка номіналом 500 гривень (випуск 2003–2007 років). Поступово такі купюри будуть замінені на сучасні (зразка 2014 року та наступних років випуску). Вилучення з обігу передбачає, що банки України не видаватимуть із кас такі банкноти за всіма видами готівкових операцій, а Нацбанк припинить підкріплювати такими банкнотами каси банків.

Як наголошують у НБУ, громадяни без обмежень зможуть продовжувати розраховуватися банкнотами старого зразка, їх не потрібно спеціально обмінювати.

Закон про "клуб білого бізнесу"

1 серпня набирає чинності закон 3813-IX, згідно з яким створюють перелік платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства – "клуб білого бізнесу". Участь у ньому передбачена за певних умов та є добровільною.

Переваги перебування у переліку – податкові преференції. Наприклад, для учасників "клубу" не буде документальних планових перевірок. Проте мораторій не розповсюджується на тих, хто займається виробництвом та реалізацією підакцизної продукції, азартними іграми, хто надає платіжні та фінансові послуги. Частково не будуть застосовувати документальні позапланові перевірки.

Серед іншого, за зверненням учасників "клубу" податкова надаватиме індивідуальні податкові консультації тощо.

Суспільство

Додаткова виплата низці категорій осіб

24 серпня в Україні відзначається День Незалежності, і з нагоди цього свята окремі категорії громадян отримають виплату від держави від 450 до 3100 гривень.

Зокрема, це ветерани російсько-української війни та Революції Гідності, учасники бойових дій (УБД), члени сімей загиблих, пенсіонери з інвалідністю тощо.

Поїздів із "жіночими купе" більшає

Із серпня ще у чотирьох поїздах в Україні з'являться жіночі купе. Йдеться про такі рейси, як:

  • ⁠№1/2 Харків – Івано-Франківськ
  • №5/6 Запоріжжя – Ясіня
  • №43/44 Черкаси – Івано-Франківськ
  • №95/96 Київ – Рахів.

Посадка до відповідних вагонів доступна жінкам та дітям, яким не виповнилося шести років.

Важливі дати

В серпні українці відзначатимуть кілька важливих державних свят – День Державного прапора (23 серпня) та День Незалежності (24 серпня).

Ще одна важлива для українців дата у серпні – 29. Того дня ми вшановуємо пам'ять захисників України.

Цього місяця також відзначатимемо кілька релігійних свят – вперше в нові дати, адже ПЦУ перейшла на новоюліанський календар (з вересня 2023 року). Наприклад, Медовий Спас відзначатимемо 1 серпня (раніше 14 серпня), Яблучний Спас – 6 серпня (раніше 19 серпня) а Горіховий Спас – 16 серпня (раніше 29 серпня).

15 серпня (за новим календарем) відзначаємо Успіння Пресвятої Богородиці. Раніше відзначали 28 серпня.

Читайте також:
Новий навчальний рік, ціни на пальне та податок на нове авто: Яких змін очікувати українцям у вересні
Мобілізація, ювілейний саміт НАТО та старт Олімпійських ігор: Про які події липня варто знати українцям
Мобілізація, підвищення пенсій, нові тарифи за електроенергію та Саміт миру у Швейцарії: Що чекає на українців у червні
Мобілізація по-новому, зміни в ПДР та старт НМТ-2024: Які зміни принесе українцям травень?