Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Зеленський звільнив Содоля з посади командувача Об'єднаних сил ЗСУ

На його місце призначено бригадного генерала Андрія Гнатова

Юрій Содоль

Джерело: відкриті джерела

Президент України Володимир Зеленський відправив у відставку командувача Об'єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенанта Юрія Содоля. Про це глава держави повідомив у вечірньому зверненні.

"Я прийняв рішення замінити командувача Об'єднаних сил Збройних сил України генерал-лейтенанта Юрія Содоля на бригадного генерала Андрія Гнатова", – наголосив він.

Подробиць про своє рішення Зеленський не навів.

Скандал із Содолем

Днями нардепка Мар'яна Безугла звинуватила генерала Юрія Содоля в прориві ЗС РФ біля Торецька.

"Черговий злочин керівника Східним фронтом генерала Содоля: прорив на Торецьк. Зараз ми втратили позиції, які були з 2014 року. Розвідка попереджала. За добу до можливого прориву Содоль знімає з місця бригаду і заводить підрозділ, який уже зазнав втрат і має знижену боєздатність. Події розвиваються так, що недалеко до виходу на трасу підготовлених фортифікацій знову немає! Бої в Шумах", – написала вона.

Безугла додала, що штаби приховують інформацію, а дії генерала свідчать не тільки про злочинну недбалість, а й про свідоме завдання шкоди державі, що робить його пособником ворога.

Вже сьогодні начальник штабу бригади "Азов" Богдан Кротевич повідомив, що подав заяву в Державне бюро розслідувань із закликом провести розслідування щодо бойового генерала.

Як зазначив Кротевич, на його особисту думку, цей генерал "убив більше українських військових, ніж будь-який російський генерал".

ЗМІ припустили, що в заяві Кротевича йдеться саме про Содоля.

Як відомо, у лютому цього року президент Володимир Зеленський призначив Содоля на посаду командувача Об'єднаних сил ЗСУ. Перед цим глава держави зняв із цієї посади Сергія Наєва.

У мережі розкритикували призначення Содоля, назвавши його "м'ясником".

Хто такий Гнатов?

відкриті джерела

Андрій Гнатов останнім часом був начальником штабу – заступником командувача військ оперативного командування "Південь" Сухопутних військ Збройних сил України. Командувач ОУВ "Примор'я" (Одеський напрямок).

У 2018 році зі створенням командування Морської піхоти України був призначений командиром 36-ї окремої бригади морської піхоти, яку очолював до 2021 року.

Гнатов закінчив Харківський інститут танкових військ.

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
Інтерв'ю не буде. Пресслужба Зеленського заперечила зустріч президента з американським журналістом Такером Карлсоном
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"