Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Зеленський підписав закон про заборону діяльності московської церкви в Україні

Тепер релігійні організації, пов'язані з Росією, мають протягом дев'яти місяців розірвати зв'язки з країною-агресоркою

Президент України Володимир Зеленський

Джерело: відкриті джерела

Президент Володимир Зеленський підписав закон, який передбачає заборону діяльності в Україні релігійних організацій, що мають керівний центр у РФ. Про це йдеться у картці закону.

Відповідно до даних, закон направили на підпис главі державі вчора, 23 серпня. А вже 24 серпня, у День Незалежності, Зеленський його підписав.

Закон про регулювання діяльності релігійних організацій має унеможливити діяльність церков, які керуються державою, яка здійснює агресію проти України. Таким документом може бути припинена діяльність УПЦ МП.

Тепер релігійні організації, пов'язані з Росією, мають протягом дев'яти місяців розірвати зв'язки з країною-агресоркою.

Раніше законопроєкт ухвалила Верховна Рада.

Надалі релігійні організації, які підозрюють у співпраці з Російською православною церквою, буде перевіряти відповідна експертна комісія. Її повинна створити Державна служба України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС). У разі зафіксування експертами порушень, ця служба видасть припис церкві на виправлення ситуації.

Уже тоді має відбутися суд, який вирішить, забороняти релігійну організацію чи ні. Тут мається на увазі не вся УПЦ МП загалом, а окремі юридичні особи, які її представляють. Тобто кожна окрема парафія, єпархія – і далі за церковно-адміністративною ієрархією.

Новини за темою: Всеукраїнська Рада церков підтримала заборону УПЦ МП

До речі, після заборони УПЦ МП в Україні Зеленський провів розмову зі Вселенським патріархом. У розмові глава держави наголосив на важливості нового закону про духовну незалежність, підтриманого Всеукраїнською радою церков і релігійних організацій.

А також запевнив, що наша держава "прагне до зміцнення православ'я в Україні та сприятиме відкритому діалогу між церквами".

Як відомо, Служба безпеки України із середини листопада 2022 року проводила обшуки в єпархіях УПЦ Московського патріархату

Читайте також:
Більш ніж на 90% усе виписано в плані перемоги України у війні, - Зеленський
Україна не може оснастити навіть 4 із 14 необхідних бригад, – Зеленський
Зеленський розкрив основні пункти плану перемоги, який покаже Байдену
Зеленський розповів, про що говорив з Трампом два місяці тому