Втрати росіян: 6 5 7 9 4 0 (+1230)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.71
Готівка
46.10

Заробили на ухилянтах понад 40 млн гривень: СБУ затримала злочинців, причетних до схеми

Вартість послуг уникнути мобілізації становила від 8 до 12 тис. доларів з одного клієнта
Під час слідчих дій
Джерело: Telegram СБУ

Служба безпеки України затримала в Київській та Харківській областях 14 зловмисників, причетних до оборудок з ухилянтами. Ділкам вдалося заробити на охочих втекти від призову понад 40 мільйонів гривень, повідомляє пресцентр СБУ.

Чоловіки допомагали ухилянтам не потрапити під мобілізацію на підставі фальшивих документів військово-лікарських комісій. Для цього злочинці облаштували у власних оселях підпільні типографії, де виготовляли підроблені довідки ВЛК щодо непридатності до служби нібито за станом здоров’я.

"Готові фальшивки фігуранти подавали до ТЦК для зняття військовозобов'язаних з обліку. Вартість таких послуг становила від 8 до 12 тис. доларів з одного чоловіка. Тож ділки заробили понад 40 млн гривень", – йдеться у публікації.

Своїх клієнтів зловмисники шукали через особисті зв’язки, зокрема серед діючих військових, які намагалися незаконно комісуватися зі служби.

Під час обшуків у ділків вилучили понад тисячу меддовідок та бланків військово-облікових документів, а ще – 250 підроблених печаток, штампів та гроші.

Наразі слідчі повідомили 14 затриманим про підозру (відповідно до вчинених злочинів) за кількома статтями Кримінального кодексу України.

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Ділкам загрожує до 10 років позбавлення волі.

На початку вересня правоохоронці Державного бюро розслідувань затримали двох військових, які взялися "допомагати" ухилянтам з документами про непридатність до служби. Підозрювані самовільно залишили місце несення служби для того, щоб "зайнятися бізнесом", а свої послуги оцінили у 8 тис. доларів.

Читайте також:
Допомагали ухилянтам: Керівницю Хмельницької МСЕК та її сина викрили на незаконному збагаченні на 6 млн доларів
Торгували дітьми під виглядом сурогатного материнства: Зловмисники невдовзі постануть перед судом
СБУ заочно повідомила про підозру головному конструктору російських дронів ZALA та "Ланцет"
Київський бізнесмен заробив майже чотири мільйони гривень на відсутніх дронах для військової частини на Закарпатті