Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

ЄС наступного тижня спрямує Україні 1,9 млрд євро в рамках Ukraine Facility

Програма ЄС передбачає покриття потреби України на 2024-2027 роки
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

ЄС виділить Україні чергові €1,9 млрд у рамках Ukraine Facility вже наступного тижня, повідомив віцепрезидент Європейської Комісії Валдіс Домбровскіс, пише "Інтерфакс-Україна".

Програма ЄС передбачає покриття потреби України на 2024-2027 роки, включаючи €33 млрд у вигляді дешевих кредитів та €17 млрд у вигляді грантів із бюджету блоку.

А наступні два регулярні платежі можуть відбутися пізніше восени. Домбровскіс нагадав, що у рамках Конференції з відновлення України в Берліні було підписано "гарантійну угоду з міжнародними фінансовими інститутами та банками розвитку країн-членів ЄС" на суму €1,4 млрд.

"Одразу після цієї пресконференції разом із Європейським інвестиційним фондом ми запустимо пілотний механізм у рамках Invest EU, щоб дозволити експортно-кредитним агентствам підтримувати малий і середній бізнес у торгівлі з Україною", – сказав він.

Ukraine Facility

У лютому Європарламент затвердив регламент програми Ukraine Facility. Відповідно до нього, програма підтримки України від ЄС обсягом €50 млрд діятиме з 2024 до 2027 року. Фінансування в рамках першої складової програми здійснюватиметься за виконання квартальних індикаторів, визначених у плані для Ukraine Facility. План визначає ключові реформи та напрями для інвестицій. Він також містить систему прозорості, аудиту й контролю, які також будуть посилені в рамках передбачених реформ.

15 квітня Європейська комісія схвалила план для Ukraine Facility та запропонувала Раді ЄС ухвалити документ. 8 травня посли країн – членів Європейського союзу підтримали план для Ukraine Facility. 14 травня Рада Європейського союзу остаточно затвердила план України, необхідний для реалізації програми. 6 червня Верховна Рада ратифікувала угоду щодо фінансування з боку ЄС у рамках реалізації програми Ukraine Facility.

Читайте також:
Ватні палички й одноразовий посуд під забороною? В уряді напрацьовують законопроєкт проти одноразової пластикової продукції
Відсьогодні на імпорт яєць і цукру з України до ЄС діють тарифні квоти
МВФ офіційно оголосив про виділення Україні ще одного траншу на 2,2 млрд доларів
ЄС погодив лишити Урсулу фон дер Ляєн на посту очільниці Єврокомісії