Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Як вберегти молодь від ПВК "Редан": Поради психолога

З кінця лютого Україною почав ширитися новий молодіжний рух "Редан". Якоїсь визначеної ідеології у нього немає, мета його прихильників – дати відсіч тим, хто пригнічує. Молодь та підлітки збираються групами у людних містах та провокують бійки, переважно через зовнішність. В поліції кажуть, що "Редан" в Україні – штучний рух і спроба Росії провести чергову інформаційно-психологічну операцію для дестабілізації внутрішньої ситуації. Втім, і психологи не виключають, що цей рух організовано навмисно. Розібралися, в чому небезпека руху "Редан" для підлітків та як поводитися батькам
Джерело: UWN

Що таке ПВК "Редан"

Ідея руху "Редан" взята з японського мільтфільму-аніме Hunter x Hunter, де за сюжетом діє злочинна організація "Геней Редан" (дослівно – Бригада фантомів), також відома як "Павук". Її символом є павук із цифрою "4". Представники субкультури називають себе неформалами, та зазначають, що не асоціюють себе з приватною військовою компанією, а назвали так лише жартома, по приколу.

Цей напрямок субкультури виступає за свободу вибору індивідуального стилю та засуджує насильство з боку "офніків" (представники субкультури, у яких є культ грубої сили та які вважають за краще будь-які питання вирішувати бійкою), скінхедів, та інших подібних груп.

Новини за темою: Масові бійки дітей по всій Україні: На Київщині виявили 160 груп у Telegram, пов’язаних із ПВК "Редан"

Для самоідентифікації члени цього руху використовують символіку павука, носять довге волосся та одягаються у вільний одяг.

Основними центрами проведення зборів підлітків визначають людні місця: площі, торговельні центри, центральні частини міст, де скупчуються групами.

"З 22 лютого рух "Редан" почав активно поширюватися через телеграм-канали на території країн СНД. В протистояння руху "Редан" також створюються групи "антиРедан", до яких входить так званий неформальний рух "Офники", які не визнають представників "Редан" та вступають з ними у фізичне протистояння. Обидва рухи закликають до протистояння між вказаними течіями. З 25 лютого цього року активність вказаних груп фіксується у багатьох регіонах України. У центральних частинах міста відбуваються скупчення молоді, яка також частково пересувається містами невеликими групами, зокрема у торговельних центрах", – розповіли UWN у поліції.

Реакція правоохоронців

Правоохоронці впевнені, провокування масових бійок серед молоді та підлітків – це спроба російських пропагандистів провести чергову інформаційно-психологічну операцію та використати дітей для дестабілізації внутрішньої ситуації в Україні.

"І доказом того є те, що перший інцидент між опонентами стався 22 лютого поточного року у столиці країни-агресора. У результаті того інциденту загинуло двоє підлітків. І саме після цього російські спецслужби почали використовувати таку ситуацію, як модель провокацій правопорушень на території України. В цьому їм допомагають адміністратори профільних груп, які всіляко намагаються спровокувати конфлікті ситуації та втягнути дітей в протиправну діяльність. Станом на ранок 1 березня відбулося 41 зібрання молоді в різних регіонах держави, поліція не допустила сутичок. До управлінь та відділків поліції було запрошено майже 800 осіб, більшість з яких неповнолітні. З кожним з них та з їхніми батьками було проведено профілактичні бесіди, що за ті чи інші діє може настати кримінальна відповідальність", – розповідають у поліції.

У протидії руху "Редан" задіяні кіберполіцейські, вони блокують телеграм-канали, які були створені саме для "розкручування" цього руху та дестабілізації ситуації в Україні, а також кримінальний аналіз, оперативники, ювенальні поліцейські, дотичні також патрульні. Правоохоронці чергують у містах скупчення підлітків та попереджають бійки. Крім того, поліція встановлює джерела фінансування та організаторів цих каналів.

Поради психолога

Основну загрозу для підлітків, які беруть участь у ПВК "Редан", психолог Юлія Любшина бачить у тому, що підлітками маніпулюють, спонукаючи їх до агресії, яка має фізичний вияв.

"Це аніме, на якому побудовано рух, воно відоме багато років в Японії і раніше жодних таких масових проявів, особливо агресивних, не було. Тому я думаю, що це скеровано спеціально. Ці бійки розпочалися не так давно, тому воно організовано. А в масових рухах у підлітків немає почуття відповідальності, тому що в масі люди не відчувають відповідальності за скоєне. Їхні настрої підпорядковуються настроям групи та цінностям групи, які не завжди є правомірними. Але все одно відповідальність буде у кожної людини. І підлітки теж це мають знати. Оскільки зараз у всіх, а особливо у підлітків, розмите почуття агресії, їм якимось чином треба її легалізувати і вони не задумуються про відповідальність", – розповідає UWN Любшина.

Батькам психолог радить спокійно розмовляти з дітьми, не забороняти їм щось, а розвивати критичне мислення.

"В першу чергу батьки не мають суворо розмовляти з дітьми, бо те, що заборонено, манить підлітків. Батьки мають спокійно говорити з дитиною і, головне, нагадувати, що кожна людина несе відповідальність за себе. Крім того, важливо цікавитись інтересами дитини, підтримувати хороші зацікавлення і спокійно давати свій відгук на небажані зацікавлення. У підлітків завдання їхнього віку – це, по-перше, осягнути себе, а по-друге, знайти прийняття в однолітків. І вони ще не розуміють, де добре, а де – недобре. Тому вони можуть робити те, що небажано. Тож батькам варто розвивати у підлітків критичне мислення. Вони мають ознайомити дитину з поняттям маніпулятивності та психологією впливу. Це дуже важливо знати, як на тебе можуть впливати. Наприклад, я знаю, що аніме – це не погано, це прикольно і дуже класно. Тому не варто забороняти підліткам його дивитися, а варто наголосити, що вони вже дорослі і мають пам’ятати, що відповідальність – на них. І разом з тим говорити з дітьми, як інші будуть впливати на них так, що вони цього не будь усвідомлювати. Розвиток критичного мислення, розвиток навичок виокремлення маніпуляцій з інформаційного середовища – це важливо", – зазначила Юлія Любшина.

Читайте також:
Під час великої війни зросла психотравмованість серед дітей, особливо – переселенців, – судовий експерт
У Полтаві вперше на базі вишу діє "зелена кімната". У чому її унікальність?
Більша частина опитаних військовополонених зазнали сексуального насильства, – звіт ООН
За два роки війни зафіксовано понад 100 випадків сексуального насильства проти чоловіків