Втрати орків: 4 7 4 2 6 0 (+860)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

"Я бачила момент влучання": Мешканка Маріуполя розповіла подробиці ракетного удару по драмтеатру, внаслідок якого загинули сотні людей

Драмтеатр у той час для більшості маріупольців був не тільки сховищем, а й місцем комунікації та зв'язку
Джерело: відкриті джерела

16 березня 2022 року назавжди залишиться днем великої трагедії для кожного жителя Маріуполя і для всієї України. Адже саме рік тому російські війська завдали авіаудару по будівлі драмтеатру, в якому на той момент знаходились сотні людей і дітей. Про подробиці того страшного дня в ефірі UWN розповіла місцева мешканка, керівник Центру підтримки переселенців "Я – Маріуполь" у Києві Олена Калайтан.

Вона сказала, що 16 березня намагалась знайти зв'язок у місті, і в момент авіаудару по драмтеатру знаходилась поблизу – біля вежі мобільного зв'язку.

"Я була у драмтеатрі напередодні. Драмтеатр був повний людей, вони були не тільки у підвалі, а на першому, другому поверхах, в партері, біля сцени, всюди були люди. І про жертв та загиблих там можна тільки гадати, скільки загинуло людей. Саме 16 березня я ще була в місті, ми намагалися знайти зв’язок, були поруч – у нас є така там вежа заввишки 35 метрів, і саме з вежі я бачила цей авіаудар по драмтеатру. Так сталося, що в цю мить ми були саме там. Літаків ми не бачили, я бачила момент влучення з лівого краю цього даху, я бачила момент влучання", – заявила Калайтан.

Родини чекали на виїзд

Вона додала, що у той день у драмтеатрі та поблизу нього було багато родин, оскільки всі вони чекали можливості виїхати з міста.

"Дійсно, це була трагедія, тому що біля драмтеатру була парковка машин, бо всі чекали на виїзд з Маріуполя. І багато родин були розташовані в драмтеатрі, чекаючи на цей виїзд. І взагалі, коли у нас не було з 2 березня зв’язку мобільного, інтернету, то всі збиралися біля драмтеатру для того, щоб обмінятися якимось новинами, дізнатися, хто виїхав, чи вдало виїхав, бо коли люди поверталися після 5–6 березня і казали, що деякі не змогли проїхати і загинули там на виїзді, на пропускних пунктах, то люди розуміли, що ще не можна їхати. Драмтеатр – це було символічне місце не тільки самим великим бомбосховищем, а ще місце зв’язку та комунікації", – розповіла мешканка Маріуполя.

Авіаудар по драмтеатру в Маріуполі 16 березня 2022 року

Сьогодні, 16 березня, – річниця одного з наймасштабніших терактів, які окупанти вчинили на українській землі. Рівно рік тому – 16 березня 2022 року російський літак скинув на драмтеатр у Маріуполі, де переховувалися сотні людей та дітей, дві надпотужні 500-кілограмові бомби. 

Що важливо: льотчик абсолютно точно бачив величезний напис "ДЕТИ", зроблений російською мовою, на площі перед театром. Саме так мешканці намагались дати зрозуміти окупантам, що крім мирних жителів в будівлі знаходяться й діти. Однак це не зупинило пілота від масового вбивства.

Одразу після авіаудару міська рада Маріуполя заявила про 300 жертв. Пізніше агентство АР оприлюднило після власного розслідування цифру 600 загиблих. А Transparency International крім підтвердження факту про масове вбивство підтвердило, що це є воєнним злочином, адже поблизу драмтеатру не було жодної військової цілі. 

13 квітня минулого року ОБСЄ заявила про те, що Росія здійснила воєнний злочин, і що її версія про підрив драмтеатру українським "Азовом" не витримує жодної критики.

Наприкінці минулого року стало відомо, що окупаційна влада Маріуполя знесла залишки драмтеатру.

Читайте також:
За втручання у вибори: ЄС готує санкції проти проросійського медіаресурсу, пов'язаного з Медведчуком
Сі Цзіньпін прилетів до Франції, де зустрінеться з Макроном і обговорить війну в Україні
Схвильованість РФ щодо можливої відправки західних військ в Україну показує, що стратегія працює, - Макрон
Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян