Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

"Будували дороги замість ракет": Вікторія Сюмар про критичні помилки в підготовці до війни, корупцію та майбутнє України

Велика розмова про виклики війни та корупційні проблеми в Україні
Нардепка Вікторія Сюмар в ефірі телеканалу ТАК TV
Джерело: UWN

Наскільки серйозною зараз є проблема корупції в Україні? Чого чекати від виборів у США, які відбудуться в листопаді? Що з енергетикою і як покращити там ситуацію? Чи чекати повернення українців, коли завершиться війна? 

Це розмова Петра Маги з народною депутаткою від "Європейської солідарності" Вікторією Сюмар на телеканалі ТАК TV. 

Я був у відрядженні в США, збирав гроші для ЗСУ і привозив певні медичні речі. Українці, які народжені там, казали: "А навіщо вам допомагати, якщо у вас крадуть". Я не знав, що їм казати...

Це слушне запитання, тому що питань є багато насправді. Одне з перших – це питання підготовки до війни, чому ми будували дороги, а не ракети українського виробництва. Ці питання мають право на життя, але тут важливо знайти баланс. Тобто не казати, що тут все пропало остаточно, але оця система прозорості має постійно працювати.

Я можу навести дуже багато прикладів. Фортифікації. Росіяни почали робити їх після нашого вдалого контрнаступу, коли вони були змушені піти з Херсона, із Харківщини. "Лінія Суровікіна" – це п'ять величезних ешелонів оборони, і туди їздили "Камази", вони везли туди бетон, там їхав ліс. Було величезне велике будівництво, російське велике будівництво. І ми на це все дивилися, ми дали їм збудувати цю "лінію Суровікіна".

Саме це завадило нам у 2023 році здійснити успішний контрнаступ на півдні. Але поза тим, а де наші укріплення? Чому росіяни в цьому році зайшли на Харківщину, зайшли на той самий Вовчанськ? Чому цього не сталося, наприклад, на кордоні? Чому зараз, коли я питаю хлопців, а як так, я дивлюсь на карту і бачу, як ворог просувається... Я відразу пишу своїм друзям, які там, питаю, що відбувається. Вони кажуть: "Ти не повіриш, в принципі, зі зброєю стало краще станом на зараз, але в нас немає укріплень, ми реально йдемо в нору і сидимо в тих норах і своїми тілами це закриваємо".

Коли ми запитали у ВЦА як антикорупційний комітет про кошти, які були витрачені на фортифікації...  Ми поїхали туди до військових, там такі історії...

Вони кажуть: "Ви знаєте, ми написали заяву на бригаду на ліс, ну бо як ти без лісу щось зробиш", а нам кажуть: "Може, через чотири місяці підвезуть". Хлопці взяли, порубали в лісі якісь дерева, сухостій і щось зробили, якісь укріплення. На них кримінальні справи позаводили. Тому що це незаконна вирубка лісу, там на кордоні, де є загроза ворога.

Насправді система пріоритетів дуже серйозно змінена. Коли ми питаємо про ціни, нам їх ніхто не надає. Ми змушені були зараз приймати закон, і тільки зараз президент його підписує, щоб закупівлі були прозорими всього того, що необхідно для системи оборони, включно з калькуляцією цін. Тому що ми не знаємо, почому там бетон і скільки його там.

Якщо людям конкретно пояснити, що якщо ми зараз припиняємо вогонь або, скажімо, як прозвучало, хтось із американських республіканців серйозно сказав, що все може бути аж до того, щоб відновити Україну в територіях 91-го року, але з певними автономіями. Як дивитися в очі матерям, дружинам загиблих бійців? Більше ніж 100 тисяч наших і більше пів мільйона москалів лягли за те, щоб у нас з'явилися Донецька Автономна Республіка і Луганська Автономна Республіка, це серйозно?

Вони ніби вже. Росія заявляє, що вони в складі Росії, Російської Федерації.

Я впевнена, що не буде якогось волюнтаристського рішення, я думаю буде референдум з дуже складними і непростими формулюваннями. Відповідь залежить від того, що запитали і як запитали. Ми це знаємо, соціологія про це теж говорить, ми різні дані можемо отримувати залежно від питання. Тому я думаю, що нас попереду може чекати референдум. Тут інша річ, я поки що не розумію, до чого готові росіяни і чи їм потрібні ці переговори.

Дуже багато людей говорить про те, що дуже багато чого відбудеться в листопаді. Що у нас буде у листопаді, як ти думаєш?

Сказати, що в мене прям хороший прогноз, на превеликий жаль, я не можу. Мої колеги щойно повернулися зі Сполучених Штатів, ми багато з ними обговорювали те, що вони почули і побачили.

Україна не входить навіть в топ-10 пріоритетів цієї виборчої кампанії, ну і, відповідно, американської політики. Камала Гарріс хоч і представляє Демократичну партію... вже очевидно, що вона не Джо Байден. Джо Байден був дуже добре обізнаний про Україну та роль України в Європі. Я все-таки думаю, що Камала буде набагато більше сфокусована на внутрішній політиці, питанні прав жінок, репродуктивного здоров'я тощо. Для неї це близьке. Вона на посаді віцепрезидента займалася не зовнішньою політикою.

Ми бачимо, що Wall Street Journal видає план із чотирьох пунктів Трампа, який каже, що перше – це посилити енергетичну могутність Америки, щоб не бути залежною від Росії. Друге – це активізувати НАТО, активізувати і зробити так, щоб як мінімум 3% ВВП йшло на озброєння. Третє – це застосувати такі санкції, щоб Росія не могла розвивати свій військово-промисловий комплекс. Четверте – надати нам ленд-ліз на 500 мільярдів доларів. Коли я це читаю, я думаю, вау! А ти кажеш, що ми не в пріоритеті...

Але ніхто ж і не буде заперечувати, що активізувати НАТО, те, що ти сказав, пункт номер два – це в тому числі змусити всіх платити 3%, а хто не платить 3%, відповідно, не поширювати на ті держави п'яту статтю. Це в тому числі... і там розмови такі йдуть, вивести американський контингент з Європи. І це означає, що, умовно кажучи, Америка має займатися більше Америкою і внутрішніми питаннями.

Поза тим коли я говорю про Трампа, я розумію, що це та людина, з якою буде говорити Путін. От ми ж почали з того, що невідомо взагалі, як ще Путін себе буде поводити в цій ситуації. Тобто ми можемо змушувати скільки завгодно, але надто багато залежить від Китаю. Все-таки росіяни теж сформували свій союз, вони не зовсім ізольовані.

Росіяни мають співпрацю з Іраном, вони мають співпрацю з Північною Кореєю, вони мають співпрацю з Китаєм, зрештою, вони мають співпрацю з Індією – це величезні держави, тобто те, що називається Глобальним Півднем.

Вони кажуть, дивіться, світ не повинен бути однополюсним, має бути декілька полюсів, ми визнаємо, що Китай велика держава, ми визнаємо, що Індія велика держава, ядерні, космічні держави, в нас з ними своя енергетична співпраця, ми щось пропонуємо їм, ми щось беремо в них. Тобто і це розмиває впливи Америки.

UWN

Тобто Путін веде свою гру, яка є геополітичного характеру. Вона не про Херсонську область, хоча про Херсонську область також безперечно. Але чого хоче Путін? Це дуже важливо. Він хоче бути одним із полюсів сили. Він хоче сидіти за столом, умовно кажучи, зі світовими лідерами і говорити з ними на рівних. Він про це сказав, що після Другої світової війни в нас була одна система у світі створена, а тепер Захід порушив цю систему.

Тому Трамп – це та людина, з якою Путін хоче поговорити, і вже далі все буде залежати від цієї розмови, звичайно, якщо Трамп виграє вибори. Те, що така розмова може відбутися, підтверджують і самі республіканці, і сам Трамп говорить про те, що я зможу домовитися, він завжди каже: "Я зможу домовитися". Це означає, що тут принаймні ми бачимо фідбек від Росії і далі там уже є різні сценарії, про які говорять джерела в Республіканській партії. Вони кажуть, Трамп поставить перед ним якісь умови, якщо він їх не виконує, то тоді Трамп буде готовий надати Україні ленд-ліз на 500 мільярдів і всю ту зброю, яку, умовно кажучи, Байден з різних причин не надав. Але при цьому він може і домовитися. Про що – це вже інша історія, там теж є різні припущення.

Скоро прийде осінь. Що ми зараз чуємо? Ми не запускаємо додаткову електроенергію, бо чого? Бо будуємо бункери, в які будемо ховати цю енергію, щоб її не розбомбили. Чому не запускаємо газові генератори?

Мені здається, що це теж один зі способів відмити гроші.

Чому стільки скандалів з "Енергоатомом", з тим – добудовувати чи не добудовувати два енергоблоки... А у нас пан міністр залишається на своїй посаді...

Дивує, особливо після балотування Андрія Деркача. Я не відкрию великого секрету, тому що Германа Галущенка все-таки це пов'язує. Це виходить з "Енергоатому", на який мав серйозний вплив Андрій Деркач. Це просто беззаперечний факт.

Я багато аналізую, що відбувається з енергетикою, бо це зараз питання номер два після війни. Очевидно, і мені здається, що ми припустилися в цій сфері стількох помилок саме через корупцію, бо це сфера найбільших заробітків.

Давай я трошки розкажу про структуру української енергетики. 50% української енергетики закриває ядерна енергетика – це справді дуже дешева енергія, там собівартість суттєво нижче, ніж ми платимо. Але це лише 50 відсотків. Для того, щоб енергосистема працювала, її дійсно треба стабілізувати, стабілізували за рахунок ТЕЦ в першу чергу, ці ТЕЦ були або "приватно ДЕТЕКівські", або вони були державні, такі як, наприклад, "Центренерго".

Скільки було корупційних скандалів довкола "Центренерго" – просто не перерахувати. Це просто була така "кишеня". Взагалі вся енергетика – це про великі гроші, про великі грубі гроші завжди. Якщо ти маєш монополію, ти заробляєш саме ці великі грубі гроші.

От прийшов "момент Х", коли Путін це знає. Що він зробив? Він почав бити по балансуючим потужностям. Балансуючі потужності – це ТЕЦ, я думаю, не секрет, що на 80% генеруючі потужності компанії ДТЕК сьогодні зруйновані. Вони про це говорять відкрито.

Так само зруйнована та сама "Центренерго". На жаль, попри всі заяви держави, що ми збудуємо там величезні якісь саркофаги, які все прикриють... мільярди були витрачені, справді, мільярди. Але "Центренерго" зруйновано, а це Київ і Київська область, це прям шалено великий регіон, і це життєво важлива штука.

Вони вдарили по ГЕС. ГЕС має, до речі, в структурі енергетики 8% забезпечення. Але якщо з ладу виведені три ГЕС і працюють лише дві – це Канівська і Київська ГЕС, то, відповідно, цей відсоток скорочується до трьох-чотирьох.

Якщо ми заберемо теплоенергетику, заберемо ГЕС, ми бачимо, що українська енергосистема – це 50% потужності, відповідно, для балансування в пікові години цього точно не вистачає. Питання, що маємо робити у зв'язку з цим? Моя відповідь: ми повинні простимулювати енергонезалежність на рівні домогосподарства, бізнесу, дрібного бізнесу і комунальних підприємств, тобто громад.

Я маю на увазі альтернативну енергетику. Це сонце, це вітер, це газокогенераційні установки зрештою для великих мікрорайонів. А генератори – це катастрофа, це просто здуріти можна, це ненормально.

Є приклад двох міст, де не вимикали електроенергію, – це Житомир і Вінниця. Там електроенергію не вимикали, тому що там громада вкладала кошти якраз в сонячну генерацію.

Україна виграла війну, відкрилися кордони. Ми будемо бачити масовий від'їзд або масове повернення?

Залежить від обставин, в яких відбудеться завершення цієї війни. Люди не будуть повертатися в країну, де буде загроза повторної війни, повторного конфлікту і де не буде залізобетонних гарантій. Для мене такими гарантіями є НАТО, але ми просто для себе розуміємо, що ми є колективно захищені. Залежить від інвестицій, чи будуть гроші. Люди приїжджають в країну, де є можливість заробити, а не в бідну країну, де всі кажуть, знаєте, тут почекайте, бо нам тільки відбудовувати треба і ніхто заробити не зможе.

Ну хай ще піднімають податки, то тим більше будуть їхати додому...

Так, абсолютно точно, будуть їхати всі в зворотньому напрямку. Для того щоб людей повернути, нам потрібен захист і серйозні інвестиції. Питання, як взяти ці інвестиції, це дуже багатовимірний процес.

Тобто, з одного боку, мені б дуже хотілося, щоб нам все-таки віддали репарації у вигляді заарештованих Заходом коштів РФ – це великі суми справді. Але вони не хочуть цього робити, бо там саудити поставили умову, що "ми виведемо всі свої кошти, це означає, що Європейський Союз ненадійний партнер і ваші банки ненадійні, бо ви так само завтра зробите з нашими грошима, тому ми категорично проти, якщо ви це зробите, ми заберемо всі свої ресурси, у вас буде крах банківської системи".

Тому з цим будуть проблеми. Саме на сьогодні є тільки рішення про те, що Україна отримує відсотки від тих коштів, які сьогодні там десь обертаються на банківських рахунках. Якщо не буде цих коштів, де ми візьмемо ще? Європа сказала: 50 мільярдів на п'ять років – це насправді не так багато при наших потребах.

Головне питання – це приватні інвестиції. Насправді відновлення завжди роблять приватні інвестиції. Тут ми знову спотикаємося об камінь безпеки. Чи прийде сюди будувати завод компанія Siemens, наприклад, якщо тут не буде безпеки в першу чергу? Тому що просто прилетить, даруй мені дрон, і все. Далі гарантії того, що в нас незалежна судова система – як Господарський суд швидко, об'єктивно прийме рішення при будь-якій суперечці. Стабільна податкова система, коли не будуть казати, що ми завтра зробимо вам плюс 15% податків.

 

Читайте також:
ЗСУ могли уразити на аеродромі "Борисоглєбськ" рідкісні авіаційні боєприпаси
За рік боїв під Вугледаром Росія втратила більше елітних воїнів, ніж за 10 років у Чечні
Підрив А-50: Суд в Білорусі засудив до 25 років в'язниці українця
Фейкова інвалідність для військовозобов'язаних в Харкові коштувала 29 тис. доларів: Першій підозрюваній обрали запобіжний захід