Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Відстрочку від призову отримають неповнорідні родичі: ВР ухвалила закон

До сьогодні такою відстрочкою могли скористатись лише повнорідні родичі

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Верховна Рада України проголосувала за основу та в цілому законопроєкт №11391 про відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації неповнорідним родичам. Про це повідомив народний депутат Олексій Гончаренко.

Відповідне рішення підтримали 310 парламентарів.

Йдеться про відстрочку для військовозобов’язаних чиї близькі родичі, зокрема рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра, загинули або зникли безвісти під час участі у бойових діях під час дії воєнного стану.

До сьогодні такою відстрочкою могли скористатись лише повнорідні родичі.

"Наразі існує норма: якщо в родині є загиблий на війні герой, то інші члени родини не можуть бути мобілізовані. Натомість бувають дикі випадки. Якщо жінка має двох синів від різних шлюбів й один з синів загинув, другого сина можуть призвати до армії", – прокоментувала депутатка Ірина Геращенко, зауваживши, що цей законопроєкт якраз має вирішити таку невідповідність.

Зазначимо, днями в Раді розглядали питання відстрочки від мобілізації тим, у кого на війні загинув чи зник безвісти неповнорідний брат.

Варто додати, що до квітня в попередній редакції ст. 23 закону про мобілізацію зазначалося, що не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, дочка, батько, мати, дід, бабуся чи рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра загинули або зникли безвісти під час участі у бойових діях.

Проте подальшими змінами до цієї статті слова "(неповнорідний) брат / сестра" були вилучені. Додамо, неповнорідні родичі – це такі, які мають лише спільного батька або лише спільну матір.

Новини за темою: В Україні запускають автоматичну перевірку даних призовників і військовозобов'язаних

До речі, сьогодні Кабінет міністрів України змінив надання відстрочки від мобілізації тим, хто доглядає за хворими родичами.

Зокрема, переглянуто документи, які підтверджують право на відстрочку для осіб, які утримують або постійно доглядають за рідними та близькими. Відтепер ці дві категорії людей та пакети документів, що підтверджують факт утримання або догляду, розмежовано.

Читайте також:
РФ продала вкраденого зерна з т.о. територій України на майже мільярд доларів
Більш ніж на 90% усе виписано в плані перемоги України у війні, - Зеленський
Затримали двох підлітків, які на замовлення окупантів палили автівки військових у Києві та Краматорську
Парк бронеавтомобілів ЗСУ поповнився канадським Roshel Senator MRAP