Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

Від "Шахедів" до маленьких решток металу зі збитих ракет. Що вивчають експерти-вибухотехніки МВС та як це допоможе перемогти Росію

Джерело: Експертна служба МВС

З початку повномасштабного вторгнення Україна зіткнулася з неймовірною кількістю масованих атак росіян з повітря. Щодня по нашій території агресор запускає крилаті та балістичні ракети, ракети повітряного, морського, наземного та підводного базування, часто завдаючи руйнувань, які приводять до людських жертв. Проте, жоден військовий злочин армії РФ не залишиться не покараним. І навіть маленькі рештки металу зі збитої ракети, які фахівці вилучають з місця прильоту, стануть доказом у судах проти росіян. Експерти вибухотехнічної лабораторії ДНДЕКЦ МВС розповіли UWN для чого проводиться експертиза решток ворожих ракет, боєприпасів та дронів, чи вдається росіянам зберігати стандарти при виготовлені сучасної ракетної зброї, коли у агресора закінчаться ракети та чому була справжня "гонка" за збитими "Шахедами".

Про вибухотехнічну лабораторію ДНДЕКЦ МВС

Вибухотехнічна лабораторія ДНДЕКЦ МВС займається кількома напрямками. Це експертизи встановлення типу та виду зброї; вибухових пристроїв та слідів від них; саморобних вибухових пристроїв; охорони праці; пожежна; електротехнічна і так далі. Проте, в умовах великої війни перед експертами лабораторії постали нові виклики. Так, в минулому році була запроваджена експертиза ракетної зброї, а вже з вересня поточного року додасться ще й дослідження в галузі цивільного захисту.

"Це новий напрямок, який потребує вивчення. Ми знаємо з новин, що частина сховищ умовно придатні для експлуатації, тобто це питання буде стояти гостро.

Ми будемо брати участь у встановленні відповідності захисних споруд вимогам Кодексу цивільного захисту України, ДБН В.2.2-5-97 "Захисні споруди цивільного захисту" (з додатками та змінами) та іншим нормативно-правовим актам, щоб люди мали змогу перебувати в безпеці під час тривог", – розповідає Вячеслав Криловський, заступник директора ДНДЕКЦ МВС.

Це є актуальним на етапах проектування захисних споруд цивільної оборони, що будуються та реконструюються та в подальшому, всі будівельники змушенні будуть робити захисні споруди відповідно норм та у встановленому порядку здавати в експлуатацію.

Експертиза зброї та артилерійських снарядів

Експертна служба МВС

Дослідження ракет – нова спеціальність для вибухотехнічної лабораторії, а от з боєприпасами експерти працюють з 2014 року.

"До повномасштабного вторгнення на дослідженнях були переважно боєприпаси часів СРСР, а вже після – і новітні зразки. Якщо раніше досліджувалася переважно артилерійська зброя, то тепер – ракетна та мінометна. За 2022 рік надійшло 4 890 вибухотехнічних експертиз,  досліджено 60 тисяч об’єктів".

Експертизи ракет, мінометів та артснарядів проводяться для того, щоб встановити вид зброї, тип боєприпасу та повністю ідентифікувати їх.  

"Експертизи проводяться за фактами кримінальних проваджень. Потім ці експертизи об’єднуються в групи за кримінальними провадженнями, метою  яких є  встановлення безпосереднього виконавця завдання та осіб, які віддавали накази, що дає підстави для висування звинувачення.", – розповідає заступник директора ДНДЕКЦ МВС.

Чим саме росіяни обстрілюють Україну

Експертна служба МВС

Проводячи дослідження ворожих ракет, мінометів та артснарядів, експерти також можуть казати, яку саме зброю використовує агресор. Наприклад, якщо на початку повномасштабного вторгнення росіяни використовували снаряди переважно часів СРСР, то вже зараз все частіше на дослідження приходять новітні зразки. 

"Сучасна експертиза та напрацювання вибухотехнічної лабораторії дозволяють ідентифікувати за залишками більше 30 різних моделей крилатих, балістичних та інших ракет і ракетного озброєння. Також експерти досліджують супутні залишки, а саме: радіоелектронні, оптичні прибори, прибори навігації, що дає повну інформацію про країни виробників", –  зазначає Криловський.

Як зазначає Олег Гаврилюк, завідувач вибухотехнічної лабораторії ДНДЕКЦ МВС: "На сьогодні багато нових ракет, якими країна-агресор обстрілює Україну, не є в належному стані".

"Тобто, вони виконуються наспіх, немає тої якості, тої надійності. Все робиться аби як", – констатує Криловський.

"За тими рештками, які надходили до нас на експертизу раніше, ми можемо сказати, що вони були високої якості, всі пайки виконані належним чином, всі джгути обв’язані та укладені так, як це має бути. Останні, які були на дослідженнях – не обв’язані, є сліди паяння, а холодна пайка це не надійно – відійде один контакт і піде неспрацювання якогось блоку, що приводить до значних відхилень чи інших непередбачених наслідків. За проведеним аналізом, з’ясовуються такі особливості, коли використовують основну частину двигуна ракетного озброєння років СРСР, а головну, бойову частину, навішують авіаційну бомбу. Тому коли є приліт, вона може просто відвалитися в іншу сторону і не спрацювати", – пояснює Олег Гаврилюк.

Також експерти зазначають, що через неналежну зборку можуть бути і випадки само вибуху, і зворотного напрямку.

Формування бази даних та "конкуренція" серед експертів

Експертна служба МВС

Вибухотехнічна лабораторія ДНДЕКЦ МВС не є монополістом дослідження ракетної та артилерійської зброї. Військові, установи Мінюсту, ДП "КБ "Південне" ім. М.К. Янгеля" та Центр досліджень трофейного та перспективного озброєння та військової техніки Збройних Сил України також проводять такі експертизи та дослідження і формують власні каталоги. Тому серед них присутня певна "конкуренція" – кожен експерт хоче отримати на дослідження цікавий об’єкт.

"Наприклад, спочатку застосування росіянами "Шахєдів", всі за ними "ганялися", хотіли мати в базі електроніку, навігаційні прилади, які ними керують, щоб розшифрувати, вивчати та застосовувати. Зараз вже цього достатньо, гонка завершилась і йде рутинна робота, експерти співпрацюють між собою. А вся справа в тому, що "Шахєди" не однотипні. Вони різні по міцності, по дальності, призначенню, грузопід’ємності. Кожен з них має своє призначення. Один може нести 20 кг вибухівки, другий – 40 і більше. Є шахеди-обманки легкої конструкції, як дитячі літачки, вони мають на меті відволікати увагу від бойових. Це різні вибухи. Але в стадії виготовлення вони набагато простіше, вимоги нижчі, ніж до ракет. "Кінжал" коштує 6 млн, "Шахєд" – максимум 50 тис. Це "дешева" зброя, вона набагато дешевша за ракети і в деяких випадках набагато ефективніша. Але однотипності немає, ще йде дослідження, жодного каталога немає", –  каже Криловський.

Крім того, експертам вибухотехнічної лабораторії ДНДЕКЦ МВС вдалося встановити тип і вид боєприпасу за залишками металу.

"Ми проводимо дуже багато комплексних вибухотехнічних та хімічних експертиз при встановленні виду вибухової речовини, проводимо багато експертиз по визначенню металу виду та типу боєприпасу. Кожен боєприпас має свій специфічний метал. Кожна ракета, яка направлена на Україну відрізняється по складу металу. Ми провели не так давно таку експертизу по металу, що був вилучений з місця події, та встановили тип і вид боєприпасу.

Це новаторство, такої експертизи ще ніхто не робив. Ми довели, що по металу можна встановити тип і вид боєприпасу. Ми також збираємо в каталог різні види металу з різних видів боєприпасів для того, щоб потім можна було ідентифікувати ті залишки, які не мають прямих ознак. Можна подивитися на шматок двигуна і сказати, що це така-то ракета, а буває так, що залишається маленькі залишки, які ми можемо ідентифікувати і встановити тип і вид боєприпасу", – зазначає Криловський.

Експертна служба МВС

Читайте також:
ЗСУ могли уразити на аеродромі "Борисоглєбськ" рідкісні авіаційні боєприпаси
За рік боїв під Вугледаром Росія втратила більше елітних воїнів, ніж за 10 років у Чечні
Підрив А-50: Суд в Білорусі засудив до 25 років в'язниці українця
Фейкова інвалідність для військовозобов'язаних в Харкові коштувала 29 тис. доларів: Першій підозрюваній обрали запобіжний захід