Втрати орків: 4 7 8 7 3 0 (+1300)
USD
НБУ
39.38
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.32
Готівка
42.95

В Україні з'явився новий вид покарання – пробаційний нагляд

Пробаційний нагляд може бути призначено на строк від одного до п'яти років
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Сьогодні, 28 березня, в Україні почав діяти закон №9185, що визначає пробаційний нагляд як новий та основний вид кримінального покарання із заміною на нього арешту у більшості санкцій.

Пробаційний нагляд передбачає комплексний вплив на правопорушника без ізоляції від суспільства протягом від року до п'яти років (одного-двох років для неповнолітніх).

Документ передбачає, що покарання у вигляді пробаційного нагляду полягатиме в обмеженні прав і свобод засудженого, визначених законом і встановлених вироком суду, із застосуванням наглядових і соціально-виховних заходів.

Таке покарання засуджений буде відбувати за місцем проживання.

Строк покарання у вигляді пробаційного нагляду обчислюватиметься з дня взяття засудженого на облік. При цьому до цього строку зараховується час попереднього взяття під варту або цілодобового домашнього арешту.

Крім цього, на засудженого судом можуть бути покладені й інші обов'язки:

  • використовувати електронний засіб контролю і нагляду та проживати за вказаною у рішенні суду адресою;
  • дотримуватися встановлених судом вимог щодо вчинення певних дій, обмеження спілкування, пересування та проведення дозвілля;
  • працевлаштуватися або за направленням уповноваженого органу з питань пробації звернутися до органів державної служби зайнятості для реєстрації як безробітного та працевлаштуватися, якщо йому буде запропоновано посаду (роботу);
  • виконувати заходи, передбачені пробаційною програмою;
  • пройти курс лікування від наркотичної, алкогольної залежності, розладів психіки та поведінки внаслідок вживання психоактивних речовин або захворювання, що становить небезпеку для здоров’я інших осіб.

Що таке пробаційний нагляд

Це один з основних видів покарання на рівні з обмеженням чи позбавленням волі. Тобто пробаційний нагляд – це альтернатива таким рішенням суду.

Покарання виконуватиметься без ізоляції від суспільства, але з покладанням низки обовʼязків, за невиконання яких може бути застосовано більш суворе покарання. 

При обранні покарання у виді пробаційного нагляду суд покладає на засудженого такі обов'язки:

  • періодично з'являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;
  • повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну свого місця проживання, роботи або навчання;
  • не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Які правопорушення можуть підпасти під пробаційний нагляд

Загалом це понад 140 статей Кримінального кодексу України. Основні з них це:

  • ухилення від сплати аліментів;
  • розголошення банківської таємниці;
  • домашнє насильство;
  • примушування до вступу в статевий зв'язок.

Якщо засуджений не виконуватиме встановлені судом обов'язки під час перебування на пробації, йому можуть обмежити волю на строк до трьох років.

Необхідність запровадити пробаційний нагляд як новий і основний вид кримінального покарання ініціатори законодавчої ініціативи обґрунтували тим, що в умовах воєнного стану варто оптимізувати слідчі ізолятори, зокрема, шляхом збільшення місць за рахунок ліквідації арештних домів, зокрема й для утримання військовополонених. У таких випадках обмеження волі та арешт як види покарань втрачають своє кримінально-правове та соціальне призначення і потребують значної фінансової затратності.

Читайте також:
Єврорада ухвалила перший в історії ЄС закон про боротьбу з насильством щодо жінок
Туберкульоз, хвороба Паркінсона, цукровий діабет: Міноборони оновило перелік захворювань, які звільняють від мобілізації
Засновник криптовалютної біржі Binance Чжао сяде у в'язницю на чотири місяці
У Росії до 25 років в'язниці засудили українця, звинувативши його в підпалі залізничного обладнання