Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Петиція про зняття обмежень на передачу американської зброї "Азову" набрала 25 тисяч підписів

Тепер її має розглянути президент Зеленський
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Цього тижня, 7 травня, на сайті Офісу президента з’явилась електронна петиція про доручення прем’єр-міністру та МЗС України терміново провести переговори зі Сполученими Штатами щодо скасування обмежень на надання зброї, іншої допомоги та проведення навчань для 12-ї бригади спеціального призначення "Азов" Національної гвардії України. Вона вже набрала необхідні 25 тисяч підписів.

Ініціатором петиції виступив Микола Марченко.

"12-та бригада спеціального призначення "Азов" Національної гвардії України є важливою складовою Збройних сил України. За час свого існування бригада неодноразово демонструвала свою бойову готовність, беручи участь у найбільш запеклих боях, включно з обороною Маріуполя у 2022 році. Бійці "Азову" підтвердили свій високий професіоналізм і мотивацію. Основною місією батальйону завжди було захист Вітчизни та боротьба з агресорами", – йдеться у тексті петиції.

Причиною до створення цієї петиції стало те, що закон США про консолідовані асигнування містить положення, яке блокує можливість використання американських коштів на забезпечення батальйону "Азов" зброєю, навчаннями та іншою допомогою. 

Як зазначено в тексті, "(Розділ 8131) забороняє використання коштів, наданих цим законом, для надання зброї, навчань чи іншої допомоги батальйону "Азов".

"Закликаємо президента України доручити прем'єр-міністру та Міністерству закордонних справ терміново провести переговори з урядом Сполучених Штатів Америки щодо скасування цих обмежень, аби забезпечити 12-й бригаді спеціального призначення "Азов" необхідну підтримку", – йдеться у петиції.

Всього за кілька днів її підписали понад 25 тисяч людей. Тепер її має розглянути президент України Володимир Зеленський і дати відповідь.

Що передувало?

Раніше у квітні командир бригади "Азов" Денис "Редіс" Прокопенко закликав виключити бригаду із законопроєкту щодо оборонних асигнувань Сполучених Штатів Америки, так званих чорних списків, бо це не дозволяє надавати бригаді західне озброєння.

Прокопенко зауважив, що від 2017 року низка американських законів про консолідовані асигнування США містить поправку, яка забороняє надавати будь-яку допомогу, зокрема зброю, "Азову". Цю поправку пояснювали тим, що "Азов" є "відверто неонацистським" та "фашистським".

Згодом цю поправку скасували, однак заборону на передачу зброї бригаді встановив закон "Ліхі". 

Командир уточнив, що існування таких поправок призвело до того, що "Азов" не мав західного озброєння під час оборони Маріуполя у 2022 році.

Також додамо, що 3 травня  командир бригади спеціального призначення "Азов" Денис Прокопенко повідомляв, що сайт Офісу президента України двічі відхилив петицію щодо сприяння розблокуванню надання зброї та допомоги 12-й бригаді спеціального призначення "Азов" з боку Сполучених Штатів.

Читайте також:
"Редіс" Прокопенко закликав прибрати "Азов" з чорних списків, щоб бригада почала отримувати зброю зі США
Петиція про звільнення ректора КНУ набрала необхідну кількість голосів
Петиція про позбавлення російських полонених права на телефонний зв'язок набрала необхідну кількість голосів
Петиція щодо переспрямування коштів від телемарафону і FREEDOM на ЗСУ набрала 25 тисяч голосів