Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

В Україні створюється єдина платформа відеоспостереження

Влада змінює стандарти безпеки в цивільному житті

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль розповів про розгортання єдиної платформи відеоспостереження в Україні, в яку вже інтегровано понад вісім тисяч відеокамер. Про це на сайті повідомила пресслужба Кабміну.

"Ще одним важливим завданням є захист українців від злочинності. Створюємо єдину платформу відеоспостереження. З понад 50 тисяч наявних відеокамер більш ніж 8 тисяч уже інтегровані, і ця робота постійно триває", – розповів прем’єр під час засідання уряду.

За його словами, влада змінює стандарти безпеки в цивільному житті, що є потребою воєнного часу, яка збережеться і після завершення війни.

"Тому формування безпечного середовища для наших громадян буде одним із пріоритетів уряду на цей та наступні роки", – додав Шмигаль.

Нагадаємо, раніше Служба безпеки України по гарячих слідах встановила адреси і демонтувала вебкамери, що транслювали роботу ППО та локації критичної інфраструктури Києва під час повітряної атаки РФ 2 січня. Йдеться про дві роботизовані онлайн-камери зовнішнього спостереження, які були зламані російськими спецслужбами, щоб шпигувати за Силами оборони у столиці.

Крім того, журналісти "Схем" встановили, що в Україні встановлені тисячі камер відеоспостереження з програмним забезпеченням від російського виробника TRASSIR, які роками передавали інформацію на сервери, що розташовані в Росії і належать компаніям, пов’язаними із ФСБ. 

Експеримент журналістів продемонстрував: відео з таких камер спостереження перш ніж потрапити на телефон чи комп’ютер споживача, за допомогою російського софту потрапляє на сервери прямо в Москві, які належать компаніям, що мають зв’язки із ФСБ.

Як пишуть розслідувачі, камери з російським софтом почали з’являтися в Україні щонайменше із 2004 року. Офіційно із 2016-го в країну завезли понад 10 тисяч камер. Останні такі поставки відбулись у лютому 2022 року. А один із постачальників ритейлу зазначив, що лише за два роки їм вдалося продати 20 тисяч камер в Україні.

Одним із державних клієнтів TRASSIR щонайменше із 2011 року була Чорнобильська АЕС. На запит журналістів на АЕС визнали, що TRASSIR у них був і відмовились від нього у 2023 році. На АЕС зазначили, що "сервери і ПЗ TRASSIR використовуються в замкнутій ієрархічній локальній мережі без доступу до мережі інтернет, що унеможливлює несанкціонований доступ".

Читайте також:
Потреби України в зовнішньому фінансуванні на цей рік сягають загалом близько 38 млрд доларів, – Шмигаль
В Україні для відновлення енергетики працюють три програми, – Шмигаль
Україна хоче отримати 50 мільярдів доларів від G7 без умов і на будь-які цілі, – прем'єр-міністр
Шмигаль розповів про три рівні фортифікацій для захисту енергооб'єктів