Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Шмигаль розповів про три рівні фортифікацій для захисту енергооб'єктів

Два рівні захисту енергооб'єктів в Україні вже є, третій – масштабний і дороговартісний
Джерело: Forbes

Рішення про захист енергетики в Україні ухвалили у перший рік повномасштабного вторгнення. Тоді вирішили застосувати три рівні захисту. Йшлося про фортифікаційні споруди. Два з них уже працюють, а третій – лишився на папері через його масштабність та фінансову затратність. Про це розповів прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Глава уряду сказав, що перший рівень захисту передбачав закриття об'єктів енергетики габіонами для захисту від непрямого ураження.

Другий рівень передбачає захист трансформаторів. Для цього будують спеціальні укриття, більшість з яких уже збудовані. На це витрачено десятки мільйонів доларів.

"Вчора (26 серпня, – ред.), до речі, відбулись перші атаки ракетами з касетними боєприпасами, якими атакували наші розподільні підстанції. Це були десятки ракет. Ми з десятки ударів вчора втратили дуже невелику кількість нашого обладнання", – зауважив голова уряду.

А ось третій рівень фортифікацій, за словами Шмигаля, виявився експериментальним проєктом. Це величезні споруди, які повинні були б накривати підстанцію в розмірі трьох футбольних полів.

"Вони (фортифікації третього рівня, – ред.) надзвичайно дороговартісні. До цього часу не зрозуміла їхня економічна доцільність, це сотні мільярдів гривень", – відзначив Шмигаль.

Водночас після вчорашнього обстрілу засновник групи MS Capital Максим Шкіль заявив, що захист енергетичних об'єктів в тому обсязі, який доручив президент України, не виконаний. За його словами, другий рівень захисту профінансований на 50% від мінімальної потреби. Третій рівень захисту профінансований на 10% від того, що було запроєктовано. Той захист, який сьогодні побудований, у великій мірі зроблений на ентузіазмі, на патріотизмі, на відповідальності будівельних підрядних організацій.

Читайте також:
РФ продала вкраденого зерна з т.о. територій України на майже мільярд доларів
Більш ніж на 90% усе виписано в плані перемоги України у війні, - Зеленський
Затримали двох підлітків, які на замовлення окупантів палили автівки військових у Києві та Краматорську
Парк бронеавтомобілів ЗСУ поповнився канадським Roshel Senator MRAP