Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

В Україні на третину поменшає міністерств

Зараз триває робота щодо зміни формату уряду
Засідання Кабміну Дениса Шмигаля
Джерело: відкриті джерела

Уряд планує скоротити кількість міністерств на третину. Про це заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на пресконференції.

За його словами, зараз триває робота щодо зміни формату уряду.

"Зокрема, скорочення кількості міністерств. Хочемо скоротити кількість міністерств на третину, скоротити кількість державних службовців", – сказав Шмигаль.

Крім того, влада працює над створенням Центру уряду, де будуть зосереджені допоміжні адміністративні функції.

"Міністерства повинні мати невелику кількість дуже хороших спеціалістів, які формуватимуть державну політику, а Центр уряду надаватиме юридичну підтримку в кадровій, бухгалтерсько-фінансовій сфері. Також Центр уряду має швидко готувати документи для того чи іншого міністерства", – зазначив прем’єр.

Які міністерства можуть скоротити?

Скоротити можуть Міністерство культури та інформаційної політики та Міністерство молоді та спорту. Про це повідомило джерело Hromadske у фракції "Слуга народу".

Крім того, Мінагрополітики можуть злити з Мінекономіки.

Коли може запрацювати Центр уряду?

Міністр Кабінету міністрів Олег Немчінов допускає запуск Центру уряду до 2025 року.

"Ми поставили це в план дій урядів на цей рік і як пріоритет для розробки відповідного законопроєкту. Це фактично формування на базі секретаріату Кабінету міністрів органу, який значно посилює координацію і з боку міністерств, і ЦОВВ, і експертність документів... Формування сильного Центру уряду – це передусім розробка правильної нормативної бази. Плюс ми повинні розглядати Центр уряду в контексті загального завершення реформи державного управління і позбавлення уряду непритаманних функцій", – заявив він.

Він наголосив, що формування Центру уряду – це фактично посилення можливості уряду щодо ухвалення нормотворчих документів і посилення регламентної роботи, "той інструмент, який дозволить "урядовій машині" працювати злагоджено і стабільно".

На запитання, чим Центр уряду відрізнятиметься від секретаріату Кабміну, міністр заявив, що "секретаріат, за великим рахунком, є допоміжним органом, який готує засідання уряду та забезпечує діяльність керівництва уряду", а Центр уряду має бути тим органом, який, отримавши відповідний статус, "робитиме правильну експертизу", що стосуватиметься загалом політики міністерств і ЦОВВ.

Що ще скоротять в Україні?

Раніше повідомлялося, що за останні 15 років кількість випускників в Україні скоротилася майже вдвічі, тому відпала необхідність у великій кількості закладів вищої освіти.

Минулого року в Україні було приблизно 360 000 випускників шкіл. У 2008-му це число сягало 640 000. За словами Винницького, подальші прогнози також невтішні. До 2033 року буде приблизно 300 000 випускників – і це цифра, яка передбачає повернення поки що непідконтрольних Україні територій, зазначив чиновник.

Щодо університетів, то у 2008-му, коли в Україні функціонувало приблизно 350 закладів вищої освіти, в середньому було 6700 студентів на заклад освіти. У 2021 році загальна кількість закладів зменшилася до 300, але в середньому в кожному з них було лише 3400 студентів.

Читайте також:
Потреби України в зовнішньому фінансуванні на цей рік сягають загалом близько 38 млрд доларів, – Шмигаль
В Україні для відновлення енергетики працюють три програми, – Шмигаль
Віталій Коваль очолив Міністерство аграрної політики
Герман Сметанін став новим міністром з питань стратегічних галузей промисловості України