Втрати орків: 4 6 8 7 2 0 (+1250)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.50
Готівка
42.95

В ООН рекомендують Україні створити "реєстр жертв"

Це допоможе впровадити комплексну програму репарацій
Джерело: відкриті джерела

В Україні повинен бути створений реєстр жертв, для більш ефективної допомоги від російської агресії. Про це йдеться у звіті Незалежної міжнародної комісії з розслідування порушень в Україні, створеної резолюцією Ради ООН з прав людини.

У документі наголошується, що це буде попереднім кроком на шляху до впровадження комплексної програми репарацій.

"Комісія рекомендує Україні як попередній крок на шляху до впровадження комплексної програми репарацій створити реєстр жертв, що функціонуватиме як "інституційний портал" для кращої координації державних послуг, доступних жертвам", – пишуть автори звіту.

Новини за темою: Міжнародна слідча комісія ООН не виявила ознак геноциду українців у ході війни

Також у документі йдеться, що Україна повинна гармонізувати своє законодавство щодо воєнних злочинів у частинах, де воно не відповідає міжнародним стандартам, а також внести зміни до Кримінального кодексу для уточнення поняття "колабораціонізму". У Комісії наголосили, що це допоможе уникнути правової невизначеності та завдання шкоди суспільній згуртованості.

Про що ще йдеться у звіті

У документі констатується, що окупанти скоїли величезну кількість порушень у сфері міжнародного права, прав людини та міжнародного гуманітарного права, як в Україні, так і в Росії. При чому автори звіту прирівнюють ці порушення до воєнних злочинів, включаючи умисні вбивства, напади на цивільних осіб, незаконне позбавлення волі, тортури, зґвалтування, примусове переміщення та депортацію дітей.

Крім того, Комісія встановила, що, починаючи з 10 жовтня 2022 року, обстріли росіян енергетичної інфраструктури України та застосування тортур російською владою можуть бути прирівняні до злочинів проти людяності.

Також автори звіту розробили окремий список ідентифікованих порушників і військових підрозділів, відповідальних за злочини і порушення.

Нагадаємо, палата попереднього провадження Міжнародного кримінального суду в Гаазі видала ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дітей у РФ Марії Львової-Бєлової.

Ордери на арешт Путіна та Львової-Бєлової видані за поданими прокуратурою клопотаннями 22 лютого 2023 року.

При цьому головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан наголосив, що Путін може постати перед судом за злочини, скоєні під час війни Росії в Україні, попри аргументи Кремля про те, що на країну не поширюються рішення Міжнародного кримінального суду.

Читайте також:
Україна не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону, – Стефанішина
Україна через дефіцит операторів розмінування планує залучати до справи більше жінок
ООН підтвердила зимовий удар РФ по Харкову північнокорейською ракетою
Окупанти здобули незначні тактичні переваги поблизу Авдіївки