USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 5 6 9 6 0 (+910)
USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90

Міжнародна слідча комісія ООН не виявила ознак геноциду українців у ході війни

При цьому в комісії зауважують, що є "деякі аспекти, які можуть викликати питання" щодо можливого геноциду
геноцид українців_2
Джерело: відкриті джерела

Незалежна міжнародна комісія з розслідування подій в Україні під керівництвом ООН не знайшла доказів геноциду українців після повномасштабного вторгнення РФ. Про це заявив голова комісії Ерік Мьосе, повідомляє The Guardian.

"Ми не виявили геноциду на території України", – зазначив він.

Голова комісії також додав, що є "деякі аспекти, які можуть викликати питання" щодо можливого геноциду.

Про що ж йдеться у звіті комісії

Незалежна міжнародна слідча комісія щодо України у своєму звіті пише про те, що Росія скоїла "широкий спектр" воєнних злочинів в Україні. Це містить навмисні вбивства, систематичні тортури та депортацію дітей.

"Російські війська здійснювали "невибіркові та непропорційні" напади на Україну, вдавалися до тортур, вбивали мирних жителів поза бойовими діями та не вживали заходів для захисту українського населення", – йдеться у документі.

Джерело: відкриті джерела

Доповідь оприлюднена через рік після бомбардування окупантами театру в Маріуполі, внаслідок якого загинули сотні людей, ознаменувала надзвичайно незвичайне засудження Росії, яка є членом Ради Безпеки ООН.

Комісія назвала "потенційними злочинами проти людяності" неодноразові напади на українську інфраструктуру, які залишили сотні тисяч людей без тепла та електрики в найхолодніші місяці.

У доповіді також описано "систематичне та широко поширене" застосування тортур у багатьох регіонах під російською окупацією, а також наведено подробиці методів тортур, які використовувалися в російських слідчих ізоляторах, де жертв катували електричним струмом за допомогою військового телефону – лікування, відоме як "дзвінок Путіну", або підвішення до стелі в "позі папуги".

Звіт, заснований на більш ніж 500 інтерв’ю, а також супутникових знімках і відвідуваннях місць ув’язнення та могил, надійшов у той момент, коли очікується, що Міжнародний кримінальний суд (МКС) у Гаазі домагатиметься арешту російських чиновників за примусову депортацію дітей з України та націлювання на цивільну інфраструктуру.

Додамо, що Міжнародний кримінальний суд планує відкрити дві справи щодо воєнних злочинів Росії проти України. Перша справа стосуватиметься викрадення українських дітей та їх відправлення у російські табори перевиховання. Друга справа стосується навмисного завдання Кремлем ударів по українській цивільній інфраструктурі.

Ми також розповідали, який спецтрибунал очікує Росію за злочини в Україні і досвід таких покарань в історії.

Читайте також:
G7 активізує постачання ППО для України G7 активізує постачання ППО для України
У новому законі про мобілізацію можуть бути проблеми з конституційністю в питанні обмеження прав ухилянтів, - Малюська У новому законі про мобілізацію можуть бути проблеми з конституційністю в питанні обмеження прав ухилянтів, - Малюська
На меморіальному кладовищі ховатимуть не тільки загиблих під час війни бійців На меморіальному кладовищі ховатимуть не тільки загиблих під час війни бійців
Україна не зацікавлена у штурмовиках A-10 Warthog. Західні аналітики розбиралися, що не так Україна не зацікавлена у штурмовиках A-10 Warthog. Західні аналітики розбиралися, що не так