Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

ООН підтвердила зимовий удар РФ по Харкову північнокорейською ракетою

2 січня цього року вороги атакували Харків ракетою серії Hwasong-11
Наслідки удару росіян По Харкову 2 січня 2024 року
Джерело: ДСНС України

Організація Об’єднаних Націй (ООН) підтвердила, що уламки від ракети, яка атакувала Харків 2 січня 2024 року, належали північнокорейській балістичній ракеті серії Hwasong-11. Про це пише Reuters.

За інформацією видання, на початку квітня троє спостерігачів за виконанням санкцій ООН проти Північної Кореї, які забороняють імпорт та експорт військових технологій до КНДР, вирушили до України для огляду уламків ракети. 

Експерти не знайшли жодних доказів того, що ракету виготовили в Росії.

"Таке місце розташування, якщо ракета перебувала під контролем російських військ, ймовірно, вказує на те, що її придбали громадяни Російської Федерації", – йдеться у звіті спостерігачів.

Також представники Організації Об'єднаних Націй стверджують, що це було б порушенням ембарго на постачання зброї, накладеного на Північну Корею у 2006 році.

В ООН разом з тим зауважують, що й інформація України про наслідки атаки на Харків свідчить про те, що ракету запустили з території Росії.

Атака на Харків 2 січня

Вранці на початку нового року під масованим ракетним ударом ворога опинився Харків. Кілька "прильотів" зафіксували в районах житлової забудови. Унаслідок масованої ракетної атаки по місту виникли три пожежі.

Були пошкоджені багатоквартирні житлові будинки, господарчі споруди, інша цивільна інфраструктура, автівки.

У поліції Харківської області зазначали, що росіяни вдарили по Харкову "Іскандерами". Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко в ефірі телемарафону говорив: ракети впали за десять метрів від житлових будинків – щаслива випадковість. Тоді унаслідок атаки одна людина загинула та 61 була поранена.

Росія б’є по Україні ракетами з КНДР

Додамо, Служба безпеки України також задокументувала факти повітряних атак РФ на цивільну інфраструктуру України із застосуванням далекобійного озброєння Північної Кореї. Йдеться про балістичні ракети типу Hwasong-11 (KN-23/24), які виробляються на території Північної Кореї. 

Слідство встановило, що окупанти випустили по Україні (станом на 20 лютого 2024 року, – ред.) понад 20 північнокорейських засобів ураження. Унаслідок ворожих "прильотів" загинули щонайменше 24 мирні жителі, ще більше ніж сто цивільних отримали тяжкі поранення.

Крім того, в січні Білий дім підтвердив, що Росія обстрілює українські міста північнокорейськими ракетами. КНДР також, імовірно, надала Росії "мільйони артилерійських снарядів" за останній рік. Про це йшлося в доповіді, опублікованій генеральним інспектором Пентагона.

Читайте також:
Майже п'ять тисяч засуджених погодились вийти з тюрми на фронт, – Мін'юст
Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Зеленський підписав закон
Працівників ПЕК та ІТ автоматично забронюють від мобілізації
Уряд виділив 1,5 млрд гривень для відновлення Трипільської та Зміївської ТЕС