Втрати орків: 4 7 3 4 0 0 (+1260)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Українцям у Німеччині доведеться проходити техогляд автомобілів

Уточнюється, що автівки не перевірятимуть на відповідність діючим у Німеччині і ЄС технічним вимогам
Джерело: відкриті джерела

Українські біженці у Німеччині повинні будуть проходити техогляд автомобілів з українськими номерами, які знаходяться у країні понад рік. Перевірка відбуватиметься за спрощеною процедурою. Про це інформує DW, зсилаючись на міністерства транспорту земель Німеччини.

"Автомобілі перевірятимуться з точки зору безпеки для учасників дорожнього руху, а також на предмет дотримання норм щодо шкідливих викидів в атмосферу. Водночас транспортні засоби не перевірятимуть на відповідність діючим у Німеччині і ЄС технічним вимогам, адже автомобілі продовжуватимуть перебувати на обліку в Україні", – йдеться в повідомленні.

Так, українці будуть звільнені від необхідності при техогляді надавати сертифікати відповідності технічним нормам Євросоюзу, що дотепер становило велику проблему. Адже куплені в Україні авто вироблені не для європейського ринку, тому отримання відповідного сертифіката на практиці виявляється для їхніх власників у Німеччині складною процедурою, яка коштує подекуди сотні євро, йдеться у виданні.

Новини за темою: Автовласникам дозволили обирати номери під час реєстрації авто

Окрема спрощена процедура техогляду для автомобілів на українських номерах передбачена концепцією, погодженою Федеральним міністерством транспорту спільно з організаціями, які здійснюють технічний огляд автомобілів.  

Міністерства транспорту федеральних земель завершують погодження правил, за якими автомобілі українських біженців зможуть перебувати в країні без реєстрації понад рік (з дати перетину кордону транспортного засобу). Остаточний текст має бути ухвалений 9 червня.

Правила набудуть чинності після того, як федеральні землі окремо ухвалять і оприлюднять документ. 

Зазначається, що водночас втратять чинність окремі тимчасові правила у землях, за якими українські автомобілі не потребують реєстрації та техогляду на певний строк.

Нові правила для автомобілів з України передбачають продовження до 1 квітня 2024 року пільгового періоду без реєстрації (отримання німецьких номерів) через рік перебування у Німеччині.

Новини за темою: У квітні українці придбали найбільшу за рік кількість вживаних авто: Які моделі найпопулярніші

Реєстр українських автомобілів у Чехії

Депутати нижньої палати парламенту Чехії проголосували за урядову поправку про реєстр українських автомобілів, які належать біженцям. Законопроєкт ще передадуть на розгляд сенаторам.

Реєструвати українські транспортні засоби у Чехії почнуть із жовтня 2023 року. Це можна буде зробити до кінця року. Українці, які отримають у Чехії тимчасовий захист або візу з метою толерантності, на реєстрацію автомобіля матимуть сім днів. Такий реєстр не буде об’єднаним з офіційним реєстром України.

Вже із січня 2024 року українські водії не зможуть їздити без реєстрації автомобіля в цій країні.

Читайте також:
Франція підтримає Чехію й Німеччину в боротьбі з кібератаками РФ
Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги
Чехія не підтримує військових ухилянтів з України, – глава МЗС
Україна не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону, – Стефанішина