Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

Обмін полоненими "всіх на всіх" можна провести до завершення війни, – Зеленський

Президент стверджує, що практичним майданчиком у цьому стане червневий саміт миру
Володимир Зеленський
Джерело: Офіс Президента

Обмін українськими полоненими з Росією у форматі "всіх на всіх" можна провести до завершення війни. Про це сказав президент України Володимир Зеленський під час розмови з ліцеїстами, курсантами та викладачами Національної академії Державної прикордонної служби імені Богдана Хмельницького.

Глава держави стверджує, що бажано б обміняти "всіх на всіх".

"Усі адекватні країни підтримують цей трек. У нас ідуть обміни, вони повільніші, ніж хотілося б. Але обмін "всіх на всіх" можливий", – пояснив президент.

Зеленський також зауважив, що дехто скептично говорить, що такий обмін ймовірний тільки після завершення війни.

"Бо це є однією з умов закінчення війни. Я вважаю, що у нас є можливість спробувати це зробити раніше. Як? Є практичний майданчик саміт миру і він стане тоді практичним, коли відбудеться (15–16 червня у Швейцарії, – ред.)", – додав глава держави.

Водночас одним з питань, яке будуть розглядати на саміті, за словами Зеленського, стане гуманітарний трек з двома підпитаннями: обмін "всіх на всіх" та повернення дітей, яких силою депортували до Росії.

Крім того, учасники зустрічі мають обговорити питання енергетичної та ядерної безпеки й вільного судноплавства. І якщо всі країни, які будуть там присутні, підтримають ці питання, то "далі будуть детальні напрацювання і вирішення їх за посередництва інших держав з російською стороною", наголосив президент України.

Новини за темою: Має конкретний план: Росія хоче зірвати Саміт миру

Сподівання на саміт миру

Зазначимо, нещодавно український лідер заявляв, що саміт стане платформою для того, щоб надалі розпочати мирний процес.

Зеленський говорив, що саміт стане якраз тим майданчиком діалогу щодо "шляхів досягнення всеохопного, справедливого й тривалого миру для України згідно зі Статутом ООН та нормами міжнародного права".

Повагу до цих принципів засвідчили всі запрошені до участі в заході. На саміт мають запросити представників більше ніж 100 країн світу. У ньому візьмуть участь лідери країн та голови урядів з усіх континентів.

Додамо, 8 лютого 2024 року Україна провела черговий обмін полоненими з Росією. Додому вдалося повернути 100 українських захисників.

А 31 січня Україна повернула з російського полону 207 військових. Людей, які були у попередньому списку на обмін, що мав відбутися 24 січня, коли впав російський Іл-76, не повернули.

Читайте також:
Про євреїв та релігію на війні, "ждунів" та "капеланські" реформи. Розмова з першим рабином в ЗСУ Давидом Мільманом
МЗС відновлює консульські послуги для військовозобовʼязаних чоловіків за кордоном
Під час наступу росіян у Харківській області у бійців ЗСУ вийшли з ладу Starlink
Зеленський схвалив мобілізацію засуджених