Втрати росіян: 6 5 7 9 4 0 (+1230)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
46.00

Україна випробувала першу вітчизняну балістичну ракету

Деталі військове командування поки тримає в секреті

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Україна провела перше випробування власної балістичної ракети. Про це повідомив президент Володимир Зеленський на пресконференції після форуму з обговорення питань війни та майбутніх кроків України до миру.

"Було випробування позитивне першої балістичної української ракети. Я з цим вітаю наш оборонно-промисловий комплекс. Деталями про цю ракету більше не можу поділитися, але тим не менше", – сказав глава держави.

Також Зеленський прокоментував ще одну українську розробку: ракету-дрон "Паляниця". За його словами, обидва види зброї – це "дуже серйозні речі".

"Ракета "Паляниця" нещодавно з’явилась – це дуже серйозна річ, тому що коли її будують і коли є випробування, буває по-різному, буває люди можуть навіть залишити своє життя, але було багато напрацювань для того, щоб можна було захистити. Тому для мене це серйозні речі", – додав він.

Що відомо про "Паляницю"?

Цілком ймовірно, що це озброєння створювалося в умовах абсолютної секретності, зауважують аналітики з Defense Express. Водночас класифікація виробу як "ракета-дрон" підказує, що розробники пішли оптимальним шляхом поєднання ефективності та відносно невеликої вартості виробу порівняно з "повноцінними" крилатими ракетами. Це дасть змогу забезпечити масове виробництво в умовах дефіциту грошових коштів.

Новини за темою: Розроблена власними силами: Зеленський показав, який вигляд має українська ракета-дрон "Паляниця"

А міністр стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін додав, що ракета-дрон "Паляниця" була використана для ударів по військовому об'єкту ворога на тимчасово окупованих територіях.

Разом з тим Зеленський під час урочистостей до Дня Незалежності України повідомив, що ракета "Паляниця" – це "наш спосіб діяти, поки деякі з наших партнерів гальмують із рішеннями".

Читайте також:
За рік боїв під Вугледаром Росія втратила більше елітних воїнів, ніж за 10 років у Чечні
Підрив А-50: Суд в Білорусі засудив до 25 років в'язниці українця
Фейкова інвалідність для військовозобов'язаних в Харкові коштувала 29 тис. доларів: Першій підозрюваній обрали запобіжний захід
Економічне бронювання запровадять: рішення ухвалено, – Железняк