Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Україна підписала декларацію із закликом до влади Венесуели перевірити результати президентських виборів

Документ також підписали США та Євросоюз
Ніколас Мадуро
Джерело: відкриті джерела

Україна та ще кілька підписантів, зокрема Сполучені Штати Америки та Євросоюз, долучилися до декларації, у якій закликали владу Венесуели перевірити ще раз результати виборів президента в країні. Про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

Від України документ підписала міністерка економіки Юлія Свириденко під час інавгурації президента Домініканської Республіки Луїса Абінадера.

До речі, це перший візит української делегації до Карибського регіону за 22 роки.

Про що йдеться в декларації?

Зазначимо, що окрім України документ підписали США, Європейський Союз, Канада, Чехія, Іспанія, Італія, Нідерланди, Португалія, Аргентина, Коста-Ріка, Еквадор, Гватемала, Гаяна, Панама, Парагвай, Перу, Суринам, Уругвай і сама Домінікана.

У документі підписанти закликали владу Венесуели:

– звільнити свавільно затриманих венесуельців під час мирних протестів;
– опублікувати оригінальні протоколи виборів;
– провести неупереджену і незалежну перевірку результатів, бажано міжнародною організацією, щоб забезпечити повагу до волі венесуельського народу, висловленої на виборах.

"Ми закликаємо до дотримання демократичних принципів, а також прав людини та основоположних свобод усіх венесуельців, зокрема свободи мирних зібрань і свободи вираження поглядів", – заявила Свириденко.

Також у декларації закликали Венесуелу терміново припинити насильство і звільнити протизаконно затриманих громадян під час мирних протестів після виборів, зокрема представників опозиції.

Крім того, учасники просять режим Мадуро повернути в країну Управління Верховного комісара ООН з прав людини і забезпечити необхідні умови, щоб цей чиновник виконував свої повноваження.

Ситуація у Венесуелі

Обстановка в країні загострилася після президентських виборів 28 липня, коли Національна виборча рада країни оголосила про перемогу чинного президента Ніколаса Мадуро на третій шестирічний термін.

На думку опозиції, на виборах переміг їхній кандидат, а результати голосування – сфальсифіковані. Цю ж позицію висловили на міжнародному рівні.

Після опублікованих результатів виборів у Венесуелі спалахнули масштабні протести, під час яких заарештували близько 2400 осіб, понад 20 людей загинули.

Тоді ж ЗМІ помітили, що Мадуро пересувається в супроводі військових, які носять символіку російської ПВК "Вагнер".

Опозиція в особі Едмунда Гонсалеса та лідера демократичних сил Марії Коріни Мачадо, яку до виборів не допустили, опублікувала протоколи з понад 80% дільниць. З них випливає, що Гонсалес переміг на виборах зі значним відривом.

Сполучені Штати зі свого боку визнали переможцем саме Гонсалеса.

Читайте також:
Україна стала останньою у світі за народжуваністю і першою за смертністю, – дані звіту ЦРУ
Блінкен оголосив про надання Україні 700 мільйонів доларів допомоги
Програма EFF: Україна домовилася з МВФ про новий транш на понад мільярд доларів
Україна підтвердила свою участь у Євробаченні-2025