Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

Україна не виконує деякі норми Женевської конвенції щодо військовополонених

В Україні вже функціонують два табори з полоненими окупантами
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Україна не може технічно та фінансово потягнути всі норми Женевської конвенції щодо військовополонених, тому не виконує "прям все, все, все". Про це заявив міністр юстиції Денис Малюська, передає BBC News Україна.

"Женевська конвенція – вона приймалася після Другої світової, і там ще був такий флер уявлень про війну, яка ведеться навіть не як Друга світова, а ближче як Перша світова – де от такі джентльмени за правилами воюють, з якимись етичними міркуваннями – "сьогодні ми воюємо, а завтра ми там за бенкетним столом святкуємо", "сьогодні ми вороги – завтра союзники". Лицарські такі підходи. От вони частково відображені в цій Женевській конвенції. І окремі норми складно зрозуміти в реальних умовах реальної війни", – пояснює глава Мін'юсту.

Зокрема, Україна не сплачує російським військовополоненим фінансування, аналогічне тому, що їм виплачувала РФ. А таку норму прописано у Конвенції.

Скільки таборів для військовополонених є в Україні?

Загалом в Україні є два таких табори, ще один будується.

Як ставляться до українських полонених у РФ?

Натомість російська сторона не дотримується міжнародних зобов’язань в рамках міжнародних договорів щодо поводження з військовополоненими. Українські хлопці повертаються після обмінів змученими та морально подавленими. Росіяни нерідко знущаються та катують українських військовополонених, до того ж тримають наших захисників в тюрмах та СІЗО.

Українські військовополонені зазнають жорстокого поводження у спеціально створених таборах у РФ. Катування в місцях позбавлення волі в Росії мають системний характер. 

Також Моніторингова місія Організації Об'єднаних Націй з прав людини провела інтерв'ю з 60 нещодавно звільненими українськими військовополоненими. Понад половина з них зазнали сексуального насильства з боку росіян. 

Читайте також:
Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється з запізненням на рік, - Зеленський
Росія розпочала пропагандистську кампанію серед німецькомовних і закликає воювати в Україні
Націоналізація "покинутого" житла на ТОТ України: РФ хоче вкрасти понад 13 тисяч домівок
Направлення на ВЛК можуть з'явитись в додатку "Резерв+"