Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

Україна не скасовуватиме санкції проти російського "Лукойлу": Шмигаль пояснив, чому

Прем’єр-міністр: "Україна наполягала і продовжує наполягати на необхідності максимальної відмови від російської нафти"
Джерело: Forbes

Україна не має намірів скасовувати санкції проти російської компанії "Лукойл". Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль у Telegram.

Він наголосив, що запроваджені обмеження не становлять загрози для енергетичної безпеки Словаччини та інших країн Європи.

"Україна наполягала і продовжує наполягати на необхідності максимальної відмови від російської нафти. Бо Росія й енергетична безпека – несумісні речі. Всі країни це розуміють і більшість діє. ЄС дозволив Словаччині та ще низці країн використовувати російську нафту за умови, що країни будуть активно розбудовувати альтернативні канали постачання. Більшість – розбудовує", – зазначив глава уряду.

Крім того, Шмигаль додав, що Україна не очікує від Словаччини "шантажу або погроз", оскільки країни є надійними партнерами.

Передісторія

Словаччина та Угорщина заявили, що припинили отримувати нафту від свого ключового постачальника "Лукойлу" після того як у червні Україна запровадила заборону на транзит ресурсів російської енергетичної компанії через свою територію.

Голова МЗС Угорщини Петер Сіярто назвав "незрозумілим і неприйнятним" це рішення. Він стверджує, що Будапешт знайшов тимчасові рішення для стабілізації постачань, але вони не підходять для довготривалої перспективи і має бути "швидке рішення".

Зазначимо, що новими санкціями Україна намагається придушити джерело доходу для Кремля. 

Згодом Bloomberg писав, що Угорщина та Словаччина просять Європейський Союз переконати Україну відновити транзит російського постачальника нафти "Лукойл" до Східної Європи.

Що про це кажуть в Угорщині?

Вчора міністр закордонних справ країни Петер Сіярто заявив, що за забороною транзиту нафти російського "Лукойлу" може стояти Брюссель. Про це він написав у Facebook.

На його думку, є два пояснення. Перше – Єврокомісія не здатна відстоювати фундаментальні інтереси двох країн-членів проти країни-кандидата, а друге – "нафтове ембарго" придумав сам Брюссель.

Читайте також:
ЗСУ могли уразити на аеродромі "Борисоглєбськ" рідкісні авіаційні боєприпаси
За рік боїв під Вугледаром Росія втратила більше елітних воїнів, ніж за 10 років у Чечні
Підрив А-50: Суд в Білорусі засудив до 25 років в'язниці українця
Фейкова інвалідність для військовозобов'язаних в Харкові коштувала 29 тис. доларів: Першій підозрюваній обрали запобіжний захід