Втрати росіян: 6 5 7 9 4 0 (+1230)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.71
Готівка
46.10

Україна, ймовірно, виробляє стільки ж САУ, скільки всі країни ЄС разом узяті, – Defense Express

За рік країна може виробляти від 180 до 240 таких установок
САУ "Богдана"
Джерело: АрміяInform

Україна за темпами виробництва самохідних артилерійських установок (САУ) зрівнялась або навіть випередила всі країни Євросоюзу разом узяті, виробляючи до 20 одиниць САУ 2С22 "Богдана" на місяць. Про це пише Defense Express.

Таким чином за рік Україна може виробляти від 180 до 240 таких установок. Як зазначають експерти, це дуже великий показник.

У Європі найбільшим виробником САУ зараз є французький Nexter (входить у KNDS), що виробляє Caesar. Його виробнича потужність у квітні цього року становила 6 одиниць на місяць, але план масштабування виробництва без оголошення строків передбачав подвоєння – до 12 одиниць на місяць.

Окрім Nexter колісні САУ у країнах Європейського Союзу виробляє лише Чехія і йдеться про системи Dana 2 та Dita від Excalibur Army та Словаччина із Zuzana 2 від Konštrukta-Defence. Також у перспективі – RCH-155 від Німецького KNDS, який зараз виробляє гусеничні PzH-2000.

Точна кількість одиниць, які вироблять ці виробництва не розголошується. Проте видання наводить приклад: 10 PzH-2000 за контрактом для Бундесверу, що був укладений у березні 2023 року, будуть виготовлятися до 2026 року.

Автори зазначають, що, враховуючи закритість даних, неможливо зі 100-відсотковою впевненістю стверджувати, що Україна випередила всі країни ЄС у виробництві САУ. Однак припущення аналітиків є саме такими.

Що таке САУ "Богдана"?

2С22 "Богдана" – українська колісна самохідна гаубиця зі стволом калібру 155 мм. Встановлена на шасі КрАЗ-63221. Розробку почали щонайменше з 2018 року. Стала першою українською САУ, що розроблена під стандартний для країн НАТО калібр 155 мм.

У 2022 році гаубиця отримала бойове хрещення у битві за окупований на той час росіянами острів Зміїний.

Вперше публічна згадка про САУ "Богдана" з'явилася 14 липня 2018 року, коли військовий експерт Сергій Згурець повідомив, що установка буде вперше показана громадськості на військовому параді на честь Дня незалежності 24 серпня 2018 року. Аналітик повідомив, що САУ матиме калібр 155 мм. Невдовзі після анонсу появи САУ "Богдана" з'явилося підтвердження, що в Україні на ДАХК "Артем" є можливості виготовляти снаряди калібру 155 мм.

Самохідна артилерійська установка побудована на шасі КрАЗ-63221 зі спареною броньованою кабіною для розміщення обслуги бойової машини.

Крім того, має автоматизовану систему наведення на контролерах Siemens SIPLUS та SIMATIC HM, систему автоматичної подачі боєприпасів на шість снарядів. Управління заряджанням, наведенням та стрільбами може здійснюватися як із кабіни установки, так і ззовні – у задній частині САУ встановлено другий пункт керування.

Також на ній є контейнери, що здатні вмістити від 20 снарядів. У цій САУ використані стволи українського виробництва. Ствол гаубиці виготовлений із того ж сплаву, що й український міномет М120-15 "Молот".

Кабіна обладнана системами опалення, кондиціонування, вентиляції і обдування теплим повітрям вітрового скла, електрообігрівом вітрових і дверних скел. 

Читайте також:
Окупанти знищили чи пошкодили в Україні майже 1200 пам’яток культурної спадщини
СБУ затримала дезертира, який на замовлення російської розвідки коригував удари по Вінниччині і Сумщині
Україну накрила пилова буря з Каспію. МОЗ дає рекомендації як діяти при погіршеній якості повітря
Сервіс рекрутингу у застосунку "Резерв+" запуститься у жовтні