Втрати росіян: 6 5 7 9 4 0 (+1230)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.71
Готівка
46.10

СБУ затримала дезертира, який на замовлення російської розвідки коригував удари по Вінниччині і Сумщині

Зраднику загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Служба безпеки України затримала 23-річного контрактника однієї з військових частин, який у травні цього року самовільно залишив місце служби та став агентом російської воєнної розвідки. 

Деталі співпраці з російською розвідкою

За офіційним повідомленням СБУ, контрактник-дезертир шукав легкого заробітку у телеграм-каналах і потрапив у поле зору співробітника Головного управління Генштабу Збройних сил Росії (ГРУ), який запропонував йому гроші за співпрацю. Завданням агента було відслідковувати позиції протиповітряної оборони ЗСУ на Вінниччині, а згодом й шпигувати за підрозділами Сил оборони в Сумській області. 

Дії агента

Як з'ясувала військова контррозвідка Служби безпеки України, завербований російською розвідкою дезертир прибув до міста поблизу кордону з РФ, де орендував квартиру на два тижні. Там він видавав себе за українського військового та намагався "втемну" отримати інформацію від місцевих жителів. Також зловмисник фотографував військові об'єкти та позначав їхні координати на електронних картах, щоб звітуватися перед російським куратором.

Інформація потрібна була агресору для підготовки атак на позиції Сил оборони із використанням керованих авіабомб, бойових дронів та ракетного озброєння.

Розкриття та затримання

Завдяки заходам, які провели співробітники СБУ, колаборанта-дезертира було завчасно викрито та проведено комплексні заходи для убезпечення позицій українських військ. Після документування злочинних дій фігуранта було затримано.

Йому повідомили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) та  ч. 4 ст. 408 (дезертирство, вчинене в умовах воєнного стану), зазначають у спецслужбі. 

Зловмисник перебуває під вартою, йому загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Нагадаємо, що за останні дні СБУ затримала кількох агентів з різних регіонів України, які були завербовані російськими спецслужбами. Так, вчора у Дніпрі було затримано подружжя за підозрою в шпигунстві за українською ППО для ФСБ та підпалах залізничних об'єктів. А також викрила викладачку університету, яка була інформаторкою ФСБ та коригувала удари РФ по Харкову

Читайте також:
Мобілізаційний вік в Україні має стартувати з 20 років, – нардеп
Україна і Чехія разом вироблятимуть артснаряди 155 мм калібру
Країни НАТО не збиватимуть ракети і дрони над Україною так, як це роблять над Ізраїлем, бо це втягне альянс у війну, – Пентагон
Російські війська просунулися під Покровськом і Сіверськом