Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Удар по Київській ГЕС: В "Укргідроенерго" розповіли, чи є загроза прориву

Від початку повномасштабної війни окупанти запустили по українській генерації більше ніж 130 ракет
Джерело: Укргідроенерго

Загрози підтоплень чи прориву дамби Київської ГЕС після ракетного удару немає. Про це заявив гендиректор "Укргідроенерго" Ігор Сирота в ефірі телемарафону.

"На сьогодні йде розбір завалів після ракетного удару. Ми ще не до кінця можемо оцінити всі технічні наслідки, що ми втратили і який термін потрібен буде, щоб відновитися. Але на сьогодні точно загрози підтоплення чи прориву дамби для Київської ГЕС немає. Тому ніяких підтоплень не може бути. Станція буде пропускати цю воду, яка є, якусь частину через агрегати, якщо буде потрібно, будемо піднімати затвори. Але на сьогодні станція працює в тому режимі, в якому вона може працювати. Наслідки аварії, я думаю, що до кінця тижня ми зʼясуємо", – розповів він.

Сирота нагадав, що від початку повномасштабної війни окупанти запустили по українській генерації більше ніж 130 ракет.

"Ми, звичайно, втрачаємо і втратили чимало. Ми розуміємо, що Каховку (Каховську ГЕС, – ред.) втратили повністю. ДніпроГЕС – теж, там практично на сьогодні не працює станція. Всі інші станції йдуть в процесі відновлення. Ми намагаємося відновитися, що буде можливо відновитися, ми ще не знаємо. До осінньо-зимового періоду стоїть завдання відновитися максимально. Але на сьогодні це ще питання дуже складне, тому що, скажімо, як не кожен тиждень, то кожен місяць постійно ракетні удари. Ми плануємо одне, ворог планує інше", – каже гендиректор.

Загалом Україна втратила понад 40% генерації. Зокрема, теплова генерація втратила більше ніж 80%. Варто зауважити, що енергосистему балансувала теплова генерація і гідроенергетика.

Удар по Київській ГЕС

Нагадаємо, 28 серпня РФ випустила по Україні щонайменше 127 ракет та 109 дронів. У тому числі було атаковано Київську ГЕС.

Там спалахнула пожежа.

Потужність Київської ГЕС становить приблизно 440 МВт. Завдяки цьому також покривали пікові навантаження в енергосистемі України.

Станція складається з будівлі ГЕС, земляної греблі й дамби, бетонної водозливної греблі, суміщеної з будівлею станції, 20 водоскидів й судноплавного шлюзу. Довжина захисних споруд становить 70 км, а найбільша висота греблі – 22 м.

Читайте також:
Під час останньої масштабної атаки РФ від мережі відключалися чотири блоки АЕС
Окупанти отруїли річку Сейм
Захист енергооб’єктів від атак: Кабмін провалив доручення президента, фінансування недостатньо, – Шкіль
Галущенко про ситуацію в енергосистемі: Наступна зима буде складнішою, ніж попередня