Втрати орків: 4 7 4 2 6 0 (+860)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

У Росії підірвали автівку з пропагандистом Прілєпіним

Партизанський рух "АТЕШ" вже взяв на себе відповідальність за підрив авто пропагандиста
Джерело: відкриті джерела

У Нижньому Новгороді РФ підірвався автомобіль Audi Q7, в якому знаходився "письменник" та пропагандист Захар Прилєпін. Його охоронець загинув, сам же ідеолог "руського міра" отримав тяжкі поранення, пишуть пропагандистські російські ЗМІ.

"У Нижньому Новгороді підірвали автомобіль Audi Q7, в якому знаходився Захар Прілєпін. На місці працюють усі служби", – повідомили медіа.

Згодом російські ЗМІ розповіли, що "письменник" нібито їхав до родини у Нижній Новгород. Але встановлений невідомими під дном авто вибуховий пристрій перервав поїздку.

відкриті джерела

Російські пропагандисти заявляють, що внаслідок вибуху загинув водій Прілєпіна. Водночас, за даними популярного Z-пабліка, ліквідовано особистого охоронця пропагандиста, який почав воювати проти України ще до повномасштабного вторгнення у лютому 2022 року. Вважають, саме він був за кермом авто.

"Інцидент стався в області, внаслідок вибуху загинув особистий охоронець Прілєпіна з позивним "Злий". Колектив приносить співчуття всім близьким нашого бойового товариша. Молимося за Захара. За його життя зараз борються лікарі", – написали пропагандисти.

Також російські ЗМІ поширили інформацію з посиланням на "джерело, близьке до МВС", про те, що ідеолог отримав тяжкі поранення.

"Захар Прилєпін серйозно постраждав – у нього поранені ноги. Водій Олександр загинув на місці. В "Ауді" вони їхали удвох. СВУ заклали під капот. Авто вибухнуло близько 10:40 і перекинулося. Вирва під машиною діаметром близько півтора метра 0,7 метра завглибшки. На місці чекають вертоліт", – заявили ЗМІ.

Інші ж пропагандистські джерела наполягають, що Прилєпін повертався до Москви з окупованого Росією Донбасу. Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну він був "замкомандира по роботі з особовим складом батальйону "Оплот" Росгвардії".

Натомість у Нижньогородській області після вибуху автомобіля Захара Прілєпіна виставляють блокпости.

Разом з тим партизанський рух "АТЕШ" вже взяв на себе відповідальність за підрив авто пропагандиста Прілєпіна. В "АТЕШ" заявили, що полювали на нього з початку року.

Хто ж такий Прілєпін?

Захар Прілєпін (справжнє ім'я Євген Миколайович Прілєпін, – ред.) – російський політик, "письменник", пропагандист, публіцист, за переконаннями націонал-більшовик, фашист. Голова політичної партії "За правду" з 1 лютого 2020 року. Член Центрального штабу Загальноросійського народного фронту.

Заступник художнього керівника МХАТ із літературної частини. Лауреат премії уряду Росії в галузі культури і низки інших премій. Член партії "Інша Росія" Едуарда Лимонова (1996–2018).

Прілєпін підтримує терористичні угруповання "ДНР" та "ЛНР", декларує свою участь у збройних формуваннях на тимчасово окупованій РФ території Донбасу. Численні публікації та усні заяви так званого письменника розцінюють як екстремізм. 

Є фігурантом бази даних центру "Миротворець" як особа, яка становить загрозу національній безпеці України і міжнародному правопорядку. Занесений до переліку осіб, що створюють загрозу нацбезпеці України.

Захар Прілєпін з 2014 року перебуває в складі збройних формувань  й особисто брав участь у війні на сході України. Із грудня 2015-го по серпень 2018 року був радником так званого "голови ДНР" Олександра Захарченка. А з жовтня 2016 року обіймає посаду заступника командира "батальйону" з роботи з особовим складом ДНР у званні "майора".

За підсумками 2017 року як "Письменник року в Росії" Прілєпін розділив перше місце з Борисом Акуніним і Дариною Донцовою і став найзгадуванішим у російських ЗМІ письменником.

16 лютого 2017 року Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження щодо Євгенія (Захара) Прілєпіна за звинуваченням в "участі у діяльності терористичної організації" та "фінансування тероризму". Пропагандиста  підозрюють у пособництві незаконному збройному формуванню самопроголошеної "ДНР".

Новини за темою: Розганяв наративи Кремля та закликав ЗСУ не чинити опір: Колаборант Дусь отримав підозру
Читайте також:
Світло фар за містом цілий рік: З 1 травня в Україні діятимуть нові зміни до ПДР
Закон про мобілізацію почне діяти з 18 травня: Основні зміни
Парламент підтримав спрощення торгівлі вживаними авто
Українці масово переоформляють авто після ухвалення закону про мобілізацію