Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Світло фар за містом цілий рік: З 1 травня в Україні діятимуть нові зміни до ПДР

Раніше ця вимога діяла лише в осінньо-зимовий період – від 1 жовтня до 1 травня

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

В Україні з 1 травня набувають чинності нові положення Правил дорожнього руху. Тепер ближнє світло фар за містом залишається обов’язковим і після 1 травня. Відповідні зміни до ПДР внесені в постанову Кабінету міністрів №1105 від 20 жовтня 2023 року.

Нині водії мають вмикати ближнє світло фар або денні ходові вогні за межами населених пунктів цілий рік.

Раніше ця вимога діяла лише в осінньо-зимовий період – від 1 жовтня до 1 травня.

Так, в умовах погіршеної видимості дозволяється вмикати й дальнє світло фар. Покарання за це порушення ПДР не змінилося – від 425 до 510 гривень.

Зміни внесли, щоб наблизити законодавство України до законодавства ЄС.

Що саме змінилося?

  • Тепер водії мають вмикати під час руху поза населеним пунктом денні ходові вогні цілий рік. В разі їх відсутності в конструкції транспортного засобу – ближнє світло фар. (Раніше це потрібно було робити із 1 жовтня по 1 травня і це правило діяло цілодобово.)
  • Також заборонено перевозити дітей зростом менш як 150 сантиметрів у транспортних засобах без використання дитячих утримуючих систем, які дають змогу пристебнути дитину за допомогою ременів безпеки. (Раніше автокрісло було обов'язковим для дітей, чий зріст нижче 145 см.)
  • Заборонено перевезення дітей на задньому сидінні мотоцикла та мопеда, крім ряду випадків. (Раніше діти старше 12 років або зростом понад 145 см могли так їздити.)
  • Також уточнено перелік дорожніх знаків, якими позначено спеціальні місця для стоянки на автомагістралях і дорогах для автомобілів.

Зауважимо, з 1 січня на українських дорогах додатково запрацювали ще 50 комплексів автоматичної фіксації правопорушень правил дорожнього руху. Загалом у країні, за словами першого заступника начальника Департаменту патрульної поліції Олексія Білошицького, працюватимуть 265 камер. 

До речі, у 2023 році в Україні винесли понад 2,5 млн постанов в автоматичному режимі за перевищення швидкості

Читайте також:
Мобілізація авто: У кого забиратимуть транспортний засіб та коли повертатимуть
Закон про мобілізацію почне діяти з 18 травня: Основні зміни
Парламент підтримав спрощення торгівлі вживаними авто
Українці масово переоформляють авто після ухвалення закону про мобілізацію