Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

У перші дні російського вторгнення експонати Національного музею використовували у захисті Києва, – директор

Найбільшою популярністю з експонатів музею користувалися у той час БМП
Національний музей історії України у Другій світовій війні
Джерело: Офіс Президента

У перші дні російського вторгнення в Україну експонати Національного музею історії України у Другій світовій війні використовували у захисті Києва. Про це в прямому ефірі UWN заявив генеральний директор музею Юрій Савчук.

При цьому зауважив, що у лютому 2022 року для оборони Києва застосовували станини (т.з триноги до станкових кулеметів). Також він розповів, які ще експонати музею військові використовували у захисті Києва.

"Це від невеликих предметів технічного озброєння, наприклад, як виявилося, що одним з найрідкісніших чи найбільш запитуваних елементів озброєння були станини. Станкові кулемети були, а триніг до них чомусь не було чи було в недостатній кількості. Найоб'ємнішим експонатом, звичайно, були бойові машини піхоти". 

За словами Юрія Савчука, українські захисники запозичили в музею БМП, які розташували на мосту Патона, на в’їзді на Дарницький міст. Територіальна оборона своєю чергою скористалася музейними їжаками, які використовувалися в обороні Києва у 1941 році. До того ж вони розташовувалися на вулиці Шовковична на одному з блокпостів, який вів до Офісу президента.

Про музей

"Національний музей історії України у Другій світовій війні. Меморіальний комплекс" – музей у Києві, що розташований на схилах правого берега Дніпра, на Печерську.

До 16 липня 2015 року мав назву: Меморіальний комплекс "Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941–1945 років".

Музей входить до переліку музеїв та заповідників, в яких зберігаються музейні предмети, що є державною власністю і належать до державної частини Музейного фонду України.

Читайте також:
Пережив ампутацію на "Азовсталі" і потрапив у полон до окупантів: Важкий фронтовий шлях офіцера Нацгвардії
Макрон заявив, що не змінив думки про введення військ в Україну і знову назвав умови
Україна приречена бути ветераноцентричною: Як держава та бізнес повертають військових до цивільного життя
На околиці Часового Яру ідуть бої. Росія стягує нові дивізії, щоб захопити місто до отримання Україною західної зброї