Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

У Малі туарезькі повстанці заявили про вбивство десятків вагнерівців

Повстанці також захопили бронетехніку, вантажівки та цистерни противника
Повстанці у Малі
Джерело: відкриті джерела

У Республіці Малі повстанці Туарезького руху заявили, що вбили десятки урядових солдатів і російських найманців з приватної військової кампанії "Вагнер".  Бій стався біля кордону Малі з Алжиром, повідомляє The Associated Press.

Видання вказує, що в соціальних мережах з'явилися аматорські відеозаписи. На кадрах демонструють мертві тіла кількох білих чоловіків і малійських солдатів, які були розкидані на землі поряд зі знищеними автомобілями.

Також зазначається, що заява повстанців з’явилася після того як ввечері 26 липня малійська армія оприлюднила інформацію про те, що внаслідок атаки повстанців двоє солдатів були вбиті та 10 поранені. Крім того, було пошкоджено дві броньованих машини і два пікапи. 

Натомість малійські урядові сили зазначили, що вони знищили приблизно 20 повстанців і кілька машин.

"Бій відбувся на околиці населеного пункту Тінзаватен. Повстанцям вдалося розгромити колону малійської армії та російських найманців, вбивши та поранивши десятки людей", – сказав речник коаліції повстанців Мохамед Ельмаулуд Рамадан, на якого посилається AP.

Водночас канали, повʼязані з "Вагнером", пишуть про ліквідацію людини, яка очолила ПВК після вбивства ватажка організації Пригожинакомандира з позивним "Лотос". Також є дані, що він брав участь в бойових діях в Україні, в тому числі в окупації Соледара.

Попередньо шириться інформація, що малійська історія забрала життя щонайменше 80 вагнерівців, багато з яких були далеко не простими заробітчанами. Ще як мінімум 15 потрапили в полон.

Що відомо про туарегів?

Туареги – це етнічна група. Вона населяє регіон Сахари, серед якого частина Північного Малі. Угруповання розпочало повстання проти уряду малійської хунти у 2012 році. Однак пізніше повстання перехопили ісламістські угруповання.

Уже через кілька років – у 2015-му – повстанці підписали мирну угоду з Бамако. Проте наприкінці 2022 року вийшли з переговорів.

Повідомляється, що проти туарегів, зокрема, воюють найманці ПВК "Вагнер".

Новини за темою: Росія провалила спробу залучити колишніх вагнерівців до операцій в Африці, – ISW

Зауважимо, наприкінці січня стало відомо, що Росія набирає 20 тисяч солдатів, щоб замінити найманців групи "Вагнера" в Африці. Таким чином РФ прагнула розширити свій вплив по всьому континенту, писали західні ЗМІ.

Нібито в планах було, щоб до середини року африканський корпус, який називається, як експедиційний корпус Адольфа Гітлера, залучив нових рекрутів і колишніх бойовиків "Вагнера". Це все росіяни мали намір розгорнути як мінімум у п'яти дружніх Росії країнах – Буркіна-Фасо, Лівії, Малі, Центральноафриканській Республіці та Нігері.

Нагадаємо, формально група "Вагнера" була розформована після смерті Пригожина, однак продовжує діяти.

Читайте також:
В Африці фіксують новий спалах мавпячої віспи. Найважча ситуація в Конго
Росіяни демонстративно розстріляли військовополоненого українця
В Африці за тиждень виявили понад тисячу нових хворих на мавпячу віспу
В Іспанії зловмисник у масці напав на 11-річного хлопчика під час гри у футбол і вбив його