Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

У Бердянську окупанти ще у 2023 році стратили двох дітей та не повертають тіла: Лубінець звернувся до МКЧХ

Підлітків звинувачували у нібито готуванні диверсії на залізниці
Вбиті підлітки
Джерело: Дмитро Лубінець

Минулого року окупанти закатували двох українських дітей і відмовляються віддавати їхні тіла. Омбудсмен Дмитро Лубінець звернувся до МКЧХ з вимогою, аби вони виконали свій мандат і надали можливість родинам поховати своїх дітей. Про це він написав у Telegram.

Зазначається, що у травні минулого року 16-річні Тигран Оганесян та Микита Ханганов із окупованого Бердянська отримали звинувачення від Слідчого комітету РФ у нібито готуванні диверсії на залізниці. Їм інкримінували "порушення" статті, яка передбачає від 10 до 20 років увʼязнення.

Оганесяна п’ять днів жорстоко допитували та катували. Від підлітка вимагали зізнатися у готуванні диверсії.

Підлітків вбили в Бердянську 24 червня 2023 року.

"Тепер же російська сторона відмовляється повернути тіла загиблих хлопців їхнім батькам або українській стороні. За інформацією, яку я отримав, росіяни збираються таємно поховати їхні тіла. Міжнародне гуманітарне право та Додатковий протокол до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року передбачають, що сторони в конфлікті повинні сприяти поверненню останків, якщо цього вимагає протилежна сторона або родичі загиблого!", – йдеться в повідомленні.

Він наголосив, що безкарність Росії та бездіяльність відповідальних міжнародних організацій призвели до того, що окупанти не тільки не відпустили хлопців з окупації, а й всупереч всім нормам, вбили їх. А тепер не дають їх гідно поховати.

"Я звернувся до МКЧХ з вимогою, аби вони виконали свій мандат і надали можливість родинам поховати своїх дітей. Адже МКЧХ — це єдина міжнародна організація, яка має право доступу до ТОТ України. Саме на них покладені зобов'язання стосовно репатріації тіл та врегулювання таких ситуацій!", – додав Лубінець.

Скільки дітей викрали та вбили окупанти?

Нагадаємо, у Реєстрі зниклих безвісти за особливих обставин налічується 2 тисячі 123 дитини.

У цьому реєстрі містяться відомості про тих осіб, хто був примусово переміщений в межах окупованих територій або ж депортований на територію РФ чи Білорусі.

Станом на 1 січня 2024 року з початку повномасштабного вторгнення Росія вбила 514 українських дітей.

Читайте також:
РФ продала вкраденого зерна з т.о. територій України на майже мільярд доларів
Більш ніж на 90% усе виписано в плані перемоги України у війні, - Зеленський
Затримали двох підлітків, які на замовлення окупантів палили автівки військових у Києві та Краматорську
Парк бронеавтомобілів ЗСУ поповнився канадським Roshel Senator MRAP