Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

США модифікували комплекси HIMARS, передані Україні, щоб їх не можна було використовувати для запуску ракет по РФ

Модифікації Himars гарантують, що Україна не зможе використовувати ці установки для запуску далекобійних боєприпасів
Джерело: відкриті джерела

США таємно модифікували вдосконалені ракетні установки HIMARS, які вони передали Україні, щоб їх не можна було використати для запуску ракет великої дальності Росією. Про це пише The Wall Street Journal із посиланням на американських офіційних осіб.

Як пишуть американські журналісти, США з червня поставили українським силам 20 пускових установок високомобільної артилерійської ракетної системи HIMARS та велику кількість ракет із супутниковим наведенням із дальністю дії майже 50 миль. Ці ракети, відомі як керована реактивна система залпового вогню або GMLRS, використовувалися для завдання ударів по російських складах боєприпасів, логістичним об'єктам і командним центрам на території України.

"Але пускові установки HIMARS мають унікальну особливість, покликану не дати їм стати ще потужнішими системами поля бою. Офіційні особи США кажуть, що Пентагон модифікував пускові установки, щоб вони не могли запускати ракети великої дальності, в тому числі ракети тактичного ракетного комплексу армії США чи ATACMS, дальність дії яких становить майже 200 миль", - йдеться у розслідуванні.

США утрималися від постачання Україні ракет великої дальності ATACMS. Але модифікації гарантують, що Україна не зможе використовувати пускові установки HIMARS, надані США, для запуску ракет ATACMS, якщо Київ придбає їх з інших джерел, наприклад, іноземні держави, які придбали зброю в США.

Пентагон відмовився коментувати модифікації, які, за словами офіційних осіб США, стосуються їхнього апаратного та програмного забезпечення.

"З міркувань оперативної безпеки ми не коментуємо публічно конфігурацію систем, наданих союзникам та партнерам", - сказав генерал Патрік Райдер, офіційний представник Пентагону.

Журналісти зазначають, що президенту Байдену та його радникам доводилося балансувати між підтримкою українських сил та ризиком ескалації конфлікту з Москвою.

Білий дім, який, за словами представників адміністрації, брав участь у ухваленні ключових рішень щодо озброєнь щодо України, відмовився від коментарів. Власне, як і українські військові.

Читайте також:
США закривають очі на свої компанії, компонентами яких начинені російські ракети
Венс, що підкрадається, Волз, що зачаївся. Як пройшли найнудніші (з двох останніх) дебати у США
Пентагон заявив про новий контракт на виробництво бомб для України
У Держдепі США зробили заяву щодо ударів України в глиб РФ