Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

РФ затягує обмін полоненими, тому що окупанти можуть розповісти правду про війну, – Громаков

У період з 2014-го по 2022 рік обмінів не було роками
Джерело: відкриті джерела

Кремль часто затягує обміни полоненими. Про ймовірні причини таких дій розповів соціолог, експерт з комунікацій Дмитро Громаков в ефірі UWN.

"Для росіян – це свідоцтво їх небоєспроможності. Тому, що можуть приїхати люди (внаслідок обміну, – ред.), які можуть розповісти, як було насправді на цій війні. Тому ці люди вони не потрібні Росії", – розповів він.

Громаков нагадав, що у період з 2014-го по 2022 рік теж були такі "качелі", або ж взагалі не було обмінів роками.

"Для них люди не мають значення. Тобто у них є розуміння, що людські ресурси, які вони мають, такі, що їх навіть існуючими автоматичними системами ураження важко буде побороти, і що хтось взагалі спроможний буде вистояти, як вони кажуть у цій довгостроковій затяжні війні. Коли ми намагаємось якось кожного бійця зберегти, а для них все одно", – додав експерт.

Росія не підтримала обмін військовополонених мусульман

З нагоди початку Рамадану – священного місяця для всіх мусульман, Україна запропонувала Росії обміняти військовополонених, які сповідують іслам за принципом "всіх на всіх". Про це в інтервʼю "Голосу Америки" розповіла радниця з комунікацій керівника Офісу президента України Дарія Зарівна.

Росія від такої пропозиції відмовилась.

"Ми вийшли з пропозицією обміняти мусульман "всіх на всіх" з обох сторін на знак поваги до їхніх культури і традицій. На жаль, російська сторона сприйняла цю ідею без особливого ентузіазму", – зазначила Зарівна.

Вона також розповіла, що ця ініціатива – одне з багатьох креативних рішень, до яких вдається українська переговорна сторона, щоб обміняти полонених.

"Нашу переговорну групу характеризує проактивна позиція. І постійні пошуки різних кутів, під якими ми заходимо. Це непростий процес, який потрібно продовжувати, постійно шукаючи нові способи витягнути більше наших", – додала Зарівна.

Росіяни скасували обмін полоненими, який планувався 14 січня

Росія в односторонньому порядку скасувала запланований на сьогодні, 14 січня, черговий обмін полоненими. Про це заявили в Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими.

В повідомленні йдеться, що Росія активізувала спецоперації, покликані розхитувати суспільні настрої в Україні. 

"Зазначимо, що сьогодні був запланований черговий обмін полоненими з російською стороною. Проте в останній момент його було скасовано за ініціативи росіян. Про причини такого рішення не складно здогадатися", йдеться у повідомленні.

В штабі зазначили, що ворог використовує як інформаційні приводи заходи, організовані на підтримку військовополонених.

"На жаль, сьогоднішня акція на Майдані незалежності не стала винятком. Підконтрольні Росії ресурси поширюють в медіапросторі ворожі наративи, які фактично закликають до капітуляції України у війні проти агресора. Так, кремлівські медіаресурси вже поширили повідомлення, що на акції в Києві нібито вимагали "припинити бойові дії та почати перемовини з Росією", а також "звернулися до посольств з вимогою припинити поставки озброєння", йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, у ніч на середу, 11 січня, український омбудсмен Дмитро Лубінець в Анкарі провів зустріч з омбудсменом Росії Тетяною Москальковою. Сторони домовилися про обмін 40 військовополонених.

12 січня Україна повернула тіла 54-х загиблих військових внаслідок вибуху в Оленівці.

8 січня додому повернулися 50 наших воїнів 33 офіцери та 17 рядових і сержантів.

Напередодні Нового року Україна провела великий обмін полоненими, додому повернулися 140 захисників країни, серед яких воїни з Маріуполя та Зміїного острова. Всього в результаті обміну з полону було звільнено 132 чоловіки та 8 жінок – 22 офіцери та 118 сержантів і солдатів.

Читайте також:
Про війну, поліцію на фронті та мобілізацію. Розмова із заступником командира бригади "Рубіж" Андрієм Крищенком
Українці найбільше серед європейських країн готові воювати за свою країну
Україна вперше від початку війни збила в повітрі російський стратегічний бомбардувальник. Чому це серйозний успіх?
Торік військові витрати у світі зросли на 6,8%, – дослідження