Втрати орків: 4 8 5 4 3 0 (+1400)
USD
НБУ
39.62
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.25

Торік військові витрати у світі зросли на 6,8%, – дослідження

Це є найбільшим зростанням починаючи з 2009 року
Джерело: відкриті джерела

У 2023 році загальні світові військові витрати сягнули 2443 мільярдів доларів, збільшившись на 6,8% в реальному вираженні. Це є найбільшим зростанням починаючи з 2009 року. Про це йдеться у дослідженні Стокгольмського інституту дослідження проблем миру (SIPRI).

Зазначається, що вперше з 2009 року військові витрати зросли в усіх п’яти географічних регіонах, визначених SIPRI, причому особливо значне зростання було зафіксовано в Європі, Азії та Океанії та на Близькому Сході.

"Безпрецедентне зростання військових витрат є прямою відповіддю на глобальне погіршення миру та безпеки. Держави віддають перевагу військовій силі, але вони ризикують розгорнути спіраль дії-реакції у все більш нестабільному геополітичному ландшафті та безпеці", – заявив старший науковий співробітник Програми військових витрат і виробництва озброєнь SIPRI Нань Тянь.

Як зазначають автори дослідження, Сполучені Штати Америки, Китай і Росія очолили список країн з найбільшими військовими витратами. Водночас країни з першої десятки збільшили такі витрати минулого року.

На першому місці у світі за рівнем військових витрат, як і раніше, перебувають Сполучені Штати. Їхні витрати зросли на 2,3% і у 2023 році склали 916 млрд доларів. Це 68% загальних військових витрат НАТО.

У 2023 році більшість європейських членів альянсу збільшили свої військові витрати. Їхня сукупна частка у блоці склала 28%, що є найвищим показником за десятиліття. Решта 4% надійшли з Канади та Туреччини.

"Для європейських країн НАТО останні два роки війни в Україні докорінно змінили перспективи безпеки. Ця зміна сприйняття загрози відображається у зростанні частки ВВП, що спрямовується на військові витрати, при цьому ціль НАТО у 2% все частіше розглядається як базова лінія, а не поріг, якого потрібно досягти", – наголосив дослідник Програми військових витрат і виробництва озброєнь SIPRI Лоренцо Скараццато.

Загалом у 2023-му на частку 31 члена альянсу припало 1,341 трлн доларів, що відповідає 55% світових військових витрат, йдеться у дослідженні.

Друге місце у списку посідає Китай. Держава виділила приблизно 296 мільярдів доларів на військові потреби у 2023 році, що на 6% більше, ніж у 2022-му. Це було 29-те поспіль річне зростання військових витрат країни. На Китай припадає половина загальних військових витрат у регіоні Азії та Океанії.

Військові витрати Росії зросли на 24% – до 109 мільярдів доларів у 2023 році, що на 57% більше з 2014 року, коли Росія анексувала Крим. У 2023 році військові витрати Росії становили 16% від загальних державних витрат, а її військовий тягар (військові витрати як частка валового внутрішнього продукту) становив 5,9%.

Як наголошують у дослідженні, війна та напруженість на Близькому Сході сприяють найбільшому збільшенню витрат за останнє десятиліття – 200 млрд доларів, що на 9% більше.

Військові витрати Ізраїлю – другі за величиною в регіоні після Саудівської Аравії – зросли на 24% і досягли 27,5 млрд доларів у 2023 році. Зростання було пов'язане головним чином із наступом Ізраїлю у Секторі Гази у відповідь на напад бойовиків ХАМАСу.

Військові витрати в Центральній Америці та Карибському басейні у 2023 році були на 54% вищими, ніж у 2014 році. На це вплинуло зростання рівня злочинності – у регіоні тепер ширше використовуються збройні сили проти злочинних угруповань.

У 2023 році Індія посіла четверте місце у світі за витратами на військові потреби – 83,6 млрд доларів, що на 4,2% вище, ніж у 2022-му.

Найбільше відсоткове зростання військових витрат у світі спостерігалося в Демократичній Республіці Конго (+105%), де існує затяжний конфлікт між урядом та недержавними збройними угрупованнями.

У Південному Судані було друге за величиною відсоткове зростання (+78%) на тлі внутрішнього насильства та наслідків громадянської війни.

З європейських країн найбільше зростала Польща. Нині вона займає 14-те місце у світі за військовими витратами.

Витрати країни становили 31,6 мільярда доларів після зростання на 75% між 2022-м і 2023 роками, що є найбільшим щорічним зростанням серед європейських країн.

Раніше у британській розвідці повідомляли, що Росія готується до довгої війни і, ймовірно, збільшує витрати на армію. Зазначалося, що Кремль планує спрямувати 30% загальних витрат держбюджету на війну у 2024 році.

Читайте також:
Німецький виробник зброї Heckler & Koch планує розширити асортимент гвинтівок через війну в Україні
На Харківщині йдуть активні дії. Прориву української оборони немає
За 2 місяці Росія скинула 20 авіабомб на Бєлгород і область, - британська розвідка
Україна створює мережу секретних підприємств з виробництва зброї, – ЗМІ